Kriza u BiH: Prijeti li nam nestašica mlijeka?

0
Radiosarajevo.ba
Kriza u BiH: Prijeti li nam nestašica mlijeka?

Proizvodnja mlijeka u našoj zemlji u kontinuiranom je padu, zbog visokih troškova i niske otkupne cijene. Međutim, situaciju su ovog ljeta dodatno zakomplikovale ekstremne temperature, koje su utjecale na to da krave na farmama daju manje mlijeka. Uz to, ratari zbog lošeg prinosa kukuruza očekuju i nedostatak hrane. Hoće li to dovesti, do poskupljenja mlijeka?

Uprkos stalnom rashlađivanju i prilagođenoj ishrani zbog visokih temperatura, dnevna proizvodnja mlijeka na farmi poljoprivrednog dobra "Semberija" pala je sa skoro 10.000 na 8.000 litara.

Proizvođači ističu da su visoke temperature dodatno zakomplikovale ionako tešku situaciju u mljekarstvu. Loš ovogodišnji rod kukuruza još jedan je u nizu udaraca, BHRT.

Razočarana njemačka turistkinja objavila snimku iz Hrvatske: "Rekli su da će biti sjajno"

"Problem će biti prehraniti stoku, a stočni fond se mora sačuvati. Sve što mi proizvedemo, od toga nema apsolutno nikakve vajde", rekao je Miko Rikanović, poljoprivredni proizvođač.

"Taj kukuruz nema nikakvu energetsku vrijednost, nema hranjivost, sav je smežuran, pokupljen, nije ni za stočnu upotrebu. Narod će početi da prodaje goveda i da smanjuje proizvodnju", izjavio je Radenko Arsenović, proizvođač mlijeka.

U mljekarskoj industriji ističu da krajnji potrošači, barem za sada, ne treba da brinu o porastu cijena mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Ja mislim da ne, ali ne odlučujem o tome ja, ali ja mislim da neće doći do poskupljenja. Zadnje poskupljenje bilo je početkom godine ili u decembru i ta cijena je ove godine čitavu godinu",  rekao je Duško Cvijetinović, vlasnik mljekare.

Ipak, izvjesno je da će trend smanjenja proizvodnje biti nastavljen jer su proizvođači pritisnuti niskom otkupnom cijenom, preskupim repromaterijalom i nedostatkom radne snage primorani da smanjuju broj muznih grla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak