Kriza na Kosovu ne utiče na BiH

Radiosarajevo.ba
Kriza na Kosovu ne utiče na BiH

 Zamjenik pomoćnika američke državne sekretarke Thomas Countryman je danas ocijenio da se kriza na Kosovu ne može odraziti na BiH, ali i da "ima onih koji žele da tu situaciju iskoriste kao politički argument", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Countryman je u intervjuu novinskim agencijama u BiH izrazio žaljenje zbog nasilja na Kosovu i dodao da "SAD, EU i KFOR pokušavaju da nađu privremeno rješenje za tu situaciju, radi omogućavanja nastavka dijaloga Prištine i Beograda".

Američki funkcioner, zadužen za Evropu i Evroaziju, ocijenio je i da "BiH danas nije ništa bliža Evropskoj uniji nego što je to bila prije četiri ili pet godina", ali i rekao da "to ne znači da uopšte nema napretka".

"Ekonomski i društveno, BiH je na putu razvoja, ali poboljšanje nije vidljivo na političkom planu, a uzrokje nedostatak političke spremnosti", rekao je američki zvaničnik.

On je ponovio da su SAD spremne da pomogne BiH na njenom putu ka EU i NATO.

"SAD neprestano ističu važnost Daytonskog mirovnog sporazuma, ali još ima onih koji ne prihvataju osnovne principe sporazuma. Naša je dužnost da zaštitimo osnovne principe Daytonskog sporazuma: jedna država, dva jaka entiteta i tri konstitutivna naroda. Mi ćemo braniti te principe od onih koji bi da to ruše", kazao je Countryman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak