Krivično goniti negiranje genocida

Radiosarajevo.ba
Krivično goniti negiranje genocida

Zločinima i zločincima se ne treba baviti dnevna politika, nego zakoni i sudovi

Na sjednici Doma naroda Federacije BiH, održanoj u četvrtak,  zastupnici su podržali inicijativu Peđe Kojovića i zadužili Ministarstvo pravde Federacije BiH da pripremi izmjene entitetskog krivičnog zakona, kojim bi se naložila krivična odgovornost za svakoga ko javno poriče ili opravdava genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine utvrđenih  pravosnažnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda.

“U svim demokratskim društvima koja su utemeljena na vladavini prava negiranje genocida i ratnih zločina je apsolutno neprihvatljivo,” izjavio je Peđa Kojović.

“Ova inicijativa je samo konkretizacija principijelnog stava Naše stranke da uvijek stoji na strani žrtve bez obzira na njenu nacionalnu i vjersku pripadnost.  Smatramo da  negiranje prošlosti ne doprinosi izgradnji ambijenta povjerenja, te da je neophodno da se osigura potpuna odgovornost pojedinca putem krivično-pravnog sistema.

Nažalost, u posljednih petnaest godina vladavine, političke partije su umjesto odgovora na socijalno-ekonomske problem, manupulisale činjenicama iz rata i vrijeđali sjećanje na one koji su ubijeni, sve sa ciljem da podignu međuetničke tenzije, kako bi glasači vođeni strahom, a ne razumom, ponovo glasali za njih.

Predstavnici vlasti se napokon moraju početi baviti budućnošću i fokusirati na rješavanje teških životnih problema građana, kao i na uspostavljanje finansijski održivog i učinkovitog administrativnog sistema, te ubrzano priključenje BiH Evropskoj uniji.

“Krajnje je vrijeme za povlačenje ispravnih političkih poteza,” dodao je Kojović.

"Pokrenuo sam ovu inicjativu jer smatram da se sa zločinima i zločincima ne treba baviti dnevna politika nego zakoni i sudovi, a da se vlast ove zemlje fokusirati na životne probleme, a to je, po meni, povećanje ekonomskog standarda i uspostavljanje efikasne administracije koja će služiti potrebama svih građana i naroda. Smatram da se vlast  - po definiciji - treba baviti danasnjim i buducim problemima zemlje.", napisao je Kojović u svom blogu.


 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak