Krivična prijava protiv Ivankovića Lijanovića

Radiosarajevo.ba
Krivična prijava protiv Ivankovića Lijanovića


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar pravde Zoran Mikulić podnijeli su danas krivičnu prijavu protiv Jerke Ivankovića Lijanovića, dopremijera Federacije BiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zbog sumnji da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. 

Krivična prijava podnijeta je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu zbog sumnji da je dopremijer Ivanković Lijanović prekoračio granice službenog položaja ili ovlaštenja na način da je poduzeo radnje predsjedavanja sjedicom Vlade FBiH i potpisivanja akata Vlade bez prethodne saglasnosti premijera, čime je teško uzurpirao ustavna i zakonska prava premijera Federacije BiH.

Ova informacija potvrđena je Agenciji Fena u uredu premijera FBiH. 

Takođerje iz premijerovog ureda rečeno da je premijer Nikšić, koristeći se svojim ustavnim ovlaštenjima, danas Ustavnom sudu Federacije BiH uputio zahtjev za rješavanje spora između premijera FBiH i devet ministara Vlade FBiH u vezi s donošenjem nezakonite i neustavne odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade Federacije BiH.

"Svjedoci smo grubog kršenja zakona i ustava koje osmišljavaju i provode stranke koje ne čine parlamentarnu većinu, a čiji ministri unatoč tome uporno sjede u Vladi FBiH i tako ismijavaju elementarne demokratske norme i postulate. Nema drugog načina da se ova situacija razriješi osim da pravosudne institucije reagiraju, onemoguće i kazne takvo djelovanje", izjavio je za Fenu Nikšić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak