Kredit od 11 miliona dolara za bh. poljoprivrednike

Radiosarajevo.ba
Kredit od 11 miliona dolara za bh. poljoprivrednike

Bosna i Hercegovina zaključila je danas u Sarajevu s Međunarodnim fondom za razvitak poljoprivrede (IFAD) Sporazum o zajmu za Projekt poboljšanja životnih uvjeta na selu kojim će se financirati različiti projekti u oblasti poljoprivrede.

Sporazum u vrijednosti 11,1 miliona američkih dolara potpisali su zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Dragan Vrankić i direktor IFAD-a za regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike Nadim Khouri.

Cilj projekta je poboljšati životne uvjete, posebno prihode i zaposlenost seoskog stanovništva na teritoriju Bosne i Hercegovine i omogućiti održiv rast lokalnih organizacija, ruralnih poduzeća.

Sredstva namijenjena malim proizvođačima


"Nema razvijene industrijske zemlje bez poljoprivrede", istaknuo je ministar Vrankić.

Sredstva zajma, kazao je Vrankić, namijenjena su za financiranje malih proizvođača u lancima vrijednosti mlijeka, voća, ljekobilja i šumskih plodova, poduzetnika na selu, poljoprivrednika i ostalih, koji žele osnovati srednja i mala poduzeća, uključujući male i srednje proizvođače u mljekarskom i lancu plasiranja jagodičastog voća.

"Imamo na umu da su ovo projekti vaših vlada i tu smo da pružimo potporu u razvitku. Ruralna područja ne treba zaboraviti, već uključiti u razvoj. Imamo sudjelovanje javnog sektora i ulaganja privatnog a zajednički ovim uspješnim projektima pridonosimo smanjenju siromaštva", rekao je direktor IFAD-a za regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike Khouri, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Rok otplate zajma je, s vrlo povoljnim kamatama, 20 godina uključujući 5 godina grace perioda.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak