Krajem godine BiH preuzima kontrolu zračnog prostora

Radiosarajevo.ba
Krajem godine BiH preuzima kontrolu zračnog prostora


Bosna i Hercegovina godišnje izgubi oko 30 miliona maraka, koji idu na račun nadležnim agencijama iz Srbije i Hrvatske, koje trenutno vrše kontrolu zračnog prostora naše zemlje, a koja bi krajem ove godine trebalo da potpuno preuzme kontrolu svoga zračnog prostora.

Ovo je najavio generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) Đorđe Ratkovica nakon današnjeg razgovora s generalnim direktorom Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) Frankom Brenerom.

Na sastanku u Banjoj Luci razgovarano je i o aktivnostima koje će EUROCONTROL provoditi u narednom periodu, kao i finalizaciji Projekta upravljanja zračnim saobraćajem u BiH (BHATM) koji realizuje BHDCA.

Kako je istakao generalni direktor BHDCA, EUROCONTROL je aktivno učestvovao u realizaciji BHATM Projekta koji je doveden do samog kraja.

"BHDCA je, kao nosilac Projekta, uradio sve neophodne radnje da bi sistem bio operativan i funkcionalan. To podrazumijeva izgradnju i rekonstrukciju objekata, nabavku, instalaciju i testiranje opreme, školovanje kadra, te transformaciju zrakoplovnih institucija u BiH, odnosno formiranje agencije za pružanje usluga zračne plovidbe BiH (BHANSA)", rekao je Ratkovica.

Potrebno još...

On kaže da je preostalo da se institucionalno i kadrovski uspostavi BHANSA, odnosno da zaposleni iz BHDCA i entitetskih direkcija pređu u agenciju, te da BHANSA, u saradnji s pružaocima usluga iz susjednih zemalja, realizuje Globalni plan tranzicije, da bi u 2013. godini započela s faznim preuzimanjem kontrole zračnog prostora BiH.

Generalni direktor EUROCONTROL-a naglasio je da je, iako je na ovu dužnost stupio 1. januara 2013. godine, upoznat o realizaciji BHATM projekta.

Brener je rekao da će EUROCONTROL nastaviti da podržava izgradnju BHATM sistema, te da je zračni prostor BiH veoma važan za zračne puteve u Evropi.

"Države članice EUROCONTROL-a, njih 39, imaju našu podršku i mi ćemo nastaviti da pratimo kako se BHATM sistem integriše u evropske tokove", rekao je Brener dodajući da je u interesu EUROCONTROL-a da se zračni saobraćaj iznad Evrope odvija bez problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak