Kraj pravilnicima starijim od pola stoljeća

Radiosarajevo.ba
Kraj pravilnicima starijim od pola stoljeća
Brezanski rudari u jami (Foto: Dado Ruvić)

Uvezivanje i standardizacija rudarske privrede Federaciji Bosne i Hercegovine, a posebice zaštita rudara na radnom mjestu, biće znatno unaprjeđeni novim Zakonom o rudarstvu.

Vlada je Zakon o rudarstvu, kao i Zakon o geološkim istraživanjima, usvojila još u martu prošle godine, a Zastupnički dom ih je prihvatio mjesec dana poslije. Federalni Dom naroda je na sjednici u četvrtak konačno prihvatio ovaj zakon.

Konačnim stupanjem na snagu ova dva zakona jednoobrazno se uređuje oblast rudarstva na cijelom teritoriju Federacije, a i kantoni će morati čim prije svoje zakone uskladiti s federalnim.

Oba zakona stvaraju preduslove za donošenje više od 95 novih pravilnika, kojim će se zamijeniti prevaziđeni pravilnici koji su još u primjeni, iako su neki od njih stari i do 66 godina.

Novi pravilnici biće pripremljeni u skladu sa direktivama Evropske unije, što će, posebno za rudnike s podzemnom eksploatacijom, imati veliki značaj u povećanju stepena kolektivnih mjera zaštite na radu, saopšteno je iz ministarstva energetike, rudarstva i industrije.

Unaprjeđenje mjera zaštite na radu u rudnicima trebalo bi smanjiti broj učestalih rudarskih nesreća, koje često imaju i smrtne ishode, a uglavnom su uzrokovane neadekvatnom zaštitom na radu.

Ekonomska održivost rudarskog sektora biće povećana ovim zakonom, ali i Zakonom finansijskoj konsolidaciji rudnika ugljena, koji je usvojen krajem 2008., a čija sprovedba teče po planu, kako je saopšteno iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Pored toga, i formiranje Koncerna rudnika i elektroprivrede, te nedavno najavljeno investiranje pola milijarde KM u rudarski sektor, zasigurno doprinose razvoju rudarske privrede u Federaciji BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak