Kraj istrage o padu aviona oko 15. juna

Radiosarajevo.ba
Kraj istrage o padu aviona oko 15. juna


Vještačenje motora aviona cesna 182 i goriva biće završeno do 15. juna ove godine, potvrdio je juče Omer Kulić, glavni istražilac Stručne komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva transporta i veza BiH.

U padu sportskog aviona poginulo pet lica

"Čekam da se završi vještačenje goriva u Pančevu i motora aviona kako bih dao svoj konačni stav kada je u pitanju istraga o avionskoj tragediji u Banjaluci. Okončanje istrage očekujem oko 15. juna ove godine, kada ću sazvati konferenciju i upoznati javnost sa rezultatima", naveo je Kulić za Nezavisne.

Ranije je potvrđeno da je avion posljednji put servisiran prije 12 mjeseci u srbijanskoj firmi "Gas aviation servis" d.o.o. u Smederevskoj Palanci; u firmi su potvrdili da je avionu, starom 40 godina, isticala registracija, te da je na novi servis trebalo da bude dovezen 5. juna ove godine

Podsjetimo, 20. maja ove godine oko 13 časova na trkaćoj stazi u Zalužanima srušila se cesna 182 i poginuli su članovi Padobranskog kluba Banjaluka, pilot Alen Crnalić (24), zatim dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), sportski padobranac Stefan Karanović (24), te tek punoljetni padobranci kojima je ovo trebalo da bude prvi pravi skok Nikola Stević i Srđan Kosić.

Njihove porodice, kao i cjelokupna javnost očekuju zvaničan odgovor stručne komisije, koju je oformilo Ministarstvo transporta i veza BiH, šta je uzrokovalo ovu tragediju koja je u crno zavila grad na Vrbasu.

Stručnjaci za avionski saobraćaj još ranije su Nezavisnim potvrdili da je uzrok pada aviona kvar na motoru, a smatraju i da je do nesreće doveo čitav niz sistemskih grešaka učinjen u ranijem periodu, među kojima je bilo i utakanje slabijeg goriva od onog koje je predviđeno za ovaj avion.

Kulić je ranije izjavio da je u istrazi nakon avionske tragedije izuzeto čak 150 kilograma dokumentacije koja se odnosi na proteklih pet godina rada aviona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak