Kraj gradnje najsigurnijeg zatvora u BiH za 3 godine?

Radiosarajevo.ba
Kraj gradnje najsigurnijeg zatvora u BiH za 3 godine?


Završena je prva faza radova na izgradnji novog zatvora u mostarskom naselju Jasenica. Radovi su trenutno obustavljeni jer se čeka na odluku vlasti o finansiranju projekta. Izgradnja je planirana u četiri faze, jedna faza je skoro završena, ostaje priljučenje na vodovodnu i električnu mrežu  i može se već vidjeti kako će izgledati najsigurniji zatvor u BiH, rekao je za Večernji list  Romeo Zelenika, direktor KPZ-a Mostar.

Zelenika je rekao da vrijednost radova iznosi oko 20 miliona makara, te da je samo prva faza koštala 3,3 miliona. Prema njegovim riječima, radovi će se nastaviti kada se osiguraju novčana sredstva. Zatvor će imati četiri zida visoka po četiri metra, unutar kojih se nalaze zatvor zatvorenog i zatvor poluotvorenog tipa. Poluotvoreni zatvor je okružen zidom od četiri metra, a zatvorenog tipa zidom visokim šest metara. Zatvorska šetnica je okružena zidom visokim čak sedam metara i ukopana je u zemlju.

„Cijeli zatvor je okružen zaštitnim kanalom koji sprječava napad na objekt autobombom i sl. Pri planiranju i izgradnji objekata koriste se vrhunski sigurnosni standardi i možemo reći kako će ovo biti najsigurniji zatvor u državi“, rekao je Zelenika.

Zatvor će moći primiti ukupno 420 zatvorenika. Poređenja radi, aktualni mostarski zatvor može primiti 200 zatvorenika. U novom zatvoru njih 200 će biti smješteno u zatvor poluotvorenog tipa, 200 u zatvor zatvorenog tipa, dok je 20 mjesta u prinudnoj jedinici.

Unutar zatvora, koji se prostire na 50.000 kvadratnih metara, već su završeni radovi na radionicama za zatvorenike, kao i objektu u koji će biti smještena kuhinja, ostava i sušiona. Mostarski zatvor već ima gospodarsku jedinicu iz koje se velikim dijelom opskrbljuje hranom, a dio se čak i prodaje na tržištu. Ona se sada nalazi u naselju Bare, a za nekoliko godina će biti premještena u sklopu novog zatvora.

Po Zelenikinim riječima ako sve bude teklo po planu i bez zastoja, BiH će novi zatvor dobiti u roku od 3-4 godine. Zatvorski kapaciteti će se proširiti, otvorit će se nova radna mjesta, a manje kriminala će biti na slobodi zbog popunjenosti zatvorskih kapaciteta.

Aktualni mostarski zatvor se sada nalazi u samom središtu grada, što svakako nije primjerena lokacija za jedan ovakav objekt. Nakon što se okonča izgradnja novog zatvora, sadašnji zatvor će postati pritvorska jedinica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak