Kozarić: Povećanje kreditnog rejtinga BiH

Radiosarajevo.ba
Kozarić: Povećanje kreditnog rejtinga BiH

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je danas Feni da je Međunarodni monetarni fond potvrdio da je BiH ispunila preuzete obaveze iz pisma namjere o zaključivanju stand by aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom i da bi BiH mogla biti na dnevnom redu Izvršnog odbora direktora MMF-a 8. jula koji treba odobriti dogovoreni aranžman.

Kozarić je dodao da ukoliko odgovor bude pozitivan, a koji se očekuje, sljedeći korak, nakon kojeg slijedi realizacija stand by aranžmana, je da vlade na svim nivoima dobiju podršku u parlamentima za utvrđene mjere i preuzete obaveze.

Guverner Centralne banke BiH je također demantirao da će kreditni aranžman i zaduživanje od 1,2 milijarde eura smanjiti kreditni rejting BiH, istaknuvši da naprotiv kreditni aranžman sa MMF-om može samo povećati kreditni rejting.

"To potvrđuje da su makroekonomske politike definisane i da BiH ide u pravom smjeru i da će biti makroekonomski održiva. Budžetska potrošnja bit će manja i svedena u okvire koji su samodrživi. To će biti pozitivan signal potencijalnim investitorima, kreditorima i komercijalnim bankama", kazao je Kozarić.

Guverner Kozarić smatra da aktivnosti Svjetske banke, EBRD-a, obećani grant Evropske komisije, IPA fondovi potvrđuju da se u BiH otvaraju široka vrata za nastavak insvesticija.

Podsjetio je da je i Svjetska banka podršku malim i srednjim poduzećima, te reformama, uvjetovala dogovorom o kreditnom aranžmanu sa MMF-om.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak