Kourkoulas: Moguća suspenzija Sporazuma između EU i BiH

Radiosarajevo.ba
Kourkoulas: Moguća suspenzija Sporazuma između EU i BiH
Kourkoulas: BiH krši osnovna ljudska prava (Foto: radiosarajevo.ba)

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas upozorava da bi primjena Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU mogla biti suspendovana ako BiH ne provede odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u vezi sa kandidovanjem na izborima građana iz reda ostalih.

Prema njegovim riječima, ovo pitanje integralni je dio potpisanog sporazuma i presuda, kao pitanje ljudskih prava, mora biti provedena što je moguće prije.

"Ovo je urgentno pitanje i sama presuda postavila je određene rokove. Sada je potpuno jasno da Ustav BiH krši osnovna ljudska prava i to se mora provesti", rekao je Kourkoulas za današnji „Dnevni avaz“.

On nije mogao precizirati kakvo će biti reagovanje Evropske komisije ako presuda ne bude provedena, ali je suspenzija, prema njegovim riječima, jedna, ali ne jedina, od opcija koje su predviđene sporazumom, prenosi Srna.

Sastanak predstavnika Evropske komisije i institucija BiH
Sastanak Privremenog pododbora o transportu, energiji i ekologiji

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak