"Kosovski junaci su besmrtni!"

Radiosarajevo.ba
"Kosovski junaci su besmrtni!"

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da je Kosovska bitka realna istorijska činjenica koja ima dublje i mnogo kompleksnije značenje.

"Nećemo pogriješiti ako kažemo da je suština ovog događaja duhovna, nepokolebljiva vjera u život, Boga i božiju pravdu, koja je kosovske junake učinila besmrtnim", naglasio je vladika Grigorije na sinoćnjoj vidovdanskoj akademiji održanoj na Crkvini u Trebinju.

 On je dodao da je osnov vjere pobjeda života i nepristajanje na ropstvo i smrt.

 "Zato nam je potrebna čvrsta, stalna i istrajna vjera koja će biti ista i kad se bije boj, i kad se gradi grad, kad se sije pšenica i sadi vinograd", rekao je vladika Grigorije.

 On je istakao da je sveti knez Lazar sa svojim vojnicima postao jedan od najvažnijih stubova našeg identiteta i postojanja.

 Vidovdanskom akademijom pod nazivom "Kosovska večera" sinoć su zvanično otvorene Trebinjske ljetne svečanosti, kulturna manifestacija koja se svake godine u ovom gradu održava od maja do oktobra.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao je da se manifestacija otvara uoči velikog praznika, pošto se na Vidovdan "naša narodna duša kroz kosovski podvig vjenčala sa nebeskom pravdom".

  "Toga dana su bili zagrljeni nebo i zemlja, a mi, u to ime, na blagodatno hercegovačko sunce iznosimo umjetnost, najveću tvorevinu ljudskog uma i srca bez koje život ostaje jalov, pust i beskoristan", istakao je Ćuk.

Okupljene na Crkvini, gdje u Hercegovačkoj Gračanici od 2000. godine počivaju zemni ostace pjesnika Jovana Dučića, pozdravio je i predsjednik trebinjskog Društva prijatelja Rusije Vojo Dučić.

U kulturno-umjetničkom programu osim mladih umjetnika iz Trebinja i trebinjskih horova nastupila je i glumica iz Beograda Ivana Žigon.

Vidovdansku akademiju organizovali su Društvo prijatenja Rusije, manastir Hercegovačka Gračanica i opština Trebinje  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak