Kosovo za 3 godine izgradilo 117 kilometara autoputa, BiH 50-ak za 13 godina

Radiosarajevo.ba
Kosovo za 3 godine izgradilo 117 kilometara autoputa, BiH 50-ak za 13 godina

Dok se čelnici JP Autoceste hvale da će Bosna i Hercegovina do kraja 2014. imati završeno 102 kilometra autoputa čija je gradnja započela još 2000. Kosovo svečano otvara posljednju dionicu autoputa 'Ibrahim Rugova' čija je 'gradnja započela 2010!

U selu Mazgitu, kraj Prištine, danas poslijepodne biće održana svečana ceremonija povodom završetka radova na autoputu “Ibrahim Rugova”, koji će sutra u sedam sati biti pušten u saobraćaj.

Gradnja prvog kosovskog autoputa počela je u aprilu 2010. godine, a izvođač radova je američko-turski konzorcijum Bechtel & Enka GP.

Autoput se proteže od granice sa Albanijom u Morini, na jugu Kosova, i dijagonalno presijeca Kosovo u pravcu Merdara na severu Kosova, na granici sa Srbijom. Pojedine dionice su puštane u saobraćaj kako su bile završene, tako da je veći dio autoputa već u upotrebi, piše Slobodna Bosna.

Podsjećanja radi, zvanična izgradnja autoputa na koridoru Vc u BiH je počela prije 13 godina. Kamen temeljac za gradnju autoputa između Sarajeva i Zenice u sklopu Koridora tadašnji federalni premijer Edhem Bičakčić položio je 4. januara 2000. godine.

Danas BiH ima jedva 50-ak kilometara puta, prema tvrdnjama vlasti i direktora JP 'Autoceste' Ensada Karića 37 kilometara puta je u izgradnji, još 18 kilometara tek treba da se počne graditi, i prema najoptimističnijim, ali ne znamo i koliko realnim prognozama, krajem 2014. trebalo bi biti gotovo ukupno 102 kilometra! To bi, nakon 14 godina, i dalje bilo za čitavih 15 kilometara manje nego je Kosovo izgradilo od 2010...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak