Kosor i Špirić o dvojnim državljanstvima i luci Ploče

Radiosarajevo.ba
Kosor i Špirić o dvojnim državljanstvima i luci Ploče

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je sa predsjednicom Vlade Republike Hrvatske Jadrankom Kosor, koja boravi u jednodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U delegaciji Hrvatske također su i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković, ministar finansija Ivan Šuker i ministar kulture Božo Biškupić. S druge strane, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i ministar civilnih poslova Sredoje Nović učestvovali su u zvaničnom dijelu susreta.

Špirić: Postići sporazum o „kaznenim stvarima“ i dvojnom državljanstvu


“Mi smo danas razgovarali o svim otvorenim pitanjima i tu smo istakli potrebu da dođe do zaključivanja ugovora o imovinsko-pravnim odnosima. Ja se nadam, pošto se planira uzvratna posjeta, da ćemo raditi na tome i da ćemo do tada imati nekoliko sporazuma ispregovaranih i spremnih za potpisivanje. Riječ je o sporazumu o povratku izbjeglih osoba, ugovoru o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i bilateralnom sporazumu o kaznenim stvarima, koji sužava mogućnosti kriminalcima da napuštajući prostor jedne ili druge zemlje, nerijetko koristeći dvojno državljanstvo, ucjenjuju vlade ili vlasti“, izjavio je nakon susreta predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara istakao i je i važnost postizanja sporazuma o saradnji u oblasti turizma.

„Hrvatska je uspješno zaključila prošlu godinu što se turizma tiče. A ono što govori o unapređenim odnosima između dvije zemlje jeste podatak da je Hrvatska imala osam posto više turista iz Bosne i Hercegovine u ovoj godini u odnosu na prošlu. Mene raduje da je to tako i da ćemo iduće godine imati još veću obostranu razmjenu”, dodao je Špirić.

Kosor: Odnosi dvije zemlje su uistinu dobrosusjedski


“Imali smo danas odlične razgovore i ja se nadam da ćemo pitanja koja smo danas otvorili do uzvratne posjete i zatvoriti. Mi smo prije svega zainteresirani za dobrosusjedske odnose između dvije zemlje. Ono što mogu konstatirati da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske uistinu dobrosusjedski, da mi neprekidno nastojimo graditi nove mostove i suradnje i razmjene iskustava, a isto tako, ono što bi posebno istaknula u ovim uvjetima teškim za gospodarstvo, uvjetima teške gospodarske krize, jeste gospodarska suradnja koja prema našem mišljenju treba jačati iz dana u dan.

Premijerka Kosor je također istakla da će Hrvatska snažno podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu euroatlantskih integracija, što je bilo „poznato stajalište“ i prethodnih vlada Republike Hrvatske.

Najpovoljnije rješenje za luku Ploče


Jedno od ključnih pitanja za koje je izraženo očekivanje da će u narednom razdoblju biti riješeno jest postizanje dogovora o zaključivanju sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima.

„Ako taj posao završimo, mislim da ćemo poslati vrlo snažnu poruku važnu i za jednu i drugu državu u smislu njihovog uređenja kao država vladavine prava“, izjavila je hrvatska premijerka na pres-konferenciji.

Kada je riječ o Luci Ploče, Kosor je rekla da će Hrvatska "voditi računa o najpovoljnijem statusu u Luci Ploče za BiH".

„Hrvatska će kao buduća članica EU morati voditi računa o usklađivanju s pravnom stečevinom EU u svim točkama, pa i u odnosu na Luku Ploče, ali mislim da smo na dobrom putu u razgovorima i o tom pitanju“, ustvrdila je Kosor.

U nastavku boravka u BiH premijerka Hrvatske sastat će se s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kardinalom Vinkom Puljićem, liderima HDZ BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i predsjednikom Napretka Franjom Topićem.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak