Kosmopolita svrstan u kategoriju ostalih

Radiosarajevo.ba
Kosmopolita svrstan u kategoriju ostalih

Probni popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini počeo je danas i trajat će do 29. oktobra, do kada će biti popisano 6.000 domaćinstava i blizu 20.000 stanovnika. Agencija Anadolija pratila je prvi dan probnog popisa u sarajevskoj opštini Stari grad.

Od danas probni popis stanovništva

Stručna savjetnica i instruktorica Federalnog zavoda za statistiku Mujesira Salihagić kazala je kako je stanovništvo dosta upoznato s pravilima popisa i da stvari na terenu protiču bez problema.

Probni popis je uvod u generalni popis stanovništva i domaćinstava koji će se održati u aprilu naredne godine. Čelnici Agencije za statistiku BiH, koja zajedno sa entitetskim statističkim zavodima provodi probni popis, odlučili su da pošalju popisivače na teren uprkos neusklađenosti državnog zakona o popisu sa paralelnim entitetskim zakonom koji je usvojila Skupština Republike Srpske.

Naime, u članu 7. Zakona o popisu RS utvrđeno je da „opštinske popisne komisije mogu da izvrše dopune i ispravke popisnica“, što dovodi do kršenja profesionalnog odnosa popisivača prema popisnici koja treba biti autentična. Takođe, u Zakonu o popisu stanovništva RS izostavljen je dio da opštinsku popisnu komisiju mora sačinjavati po jedan predstavnik iz sva tri konstitutivna naroda BiH, što je navedeno u istom zakonu BiH.

Etnička i vjerska pripadnost

Problem pričinjava i popisnica, a posebno dijelovi koji se tiču izjašnjavanja stanovništva o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te maternjem jeziku. Instruktorica Salihagić potvrdila je za Anadoliju da je popisivačima, i na probnom popisu, zabranjeno da osobama koja popisuju pročitaju ponuđene odgovore prije njihovog izjašnjavanja o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te maternjem jeziku.

Pošto prema Ustavu BiH u ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, te ostali, svi oni koji se na popisu ne izjasne kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda, bit će smješteni u ostale.

Salihagić je naglasila da svako ima pravo da se izjasni kako želi i otkrila da se jedan mladić jutros izjasnio kao kosmopolit.

„Naravno, mi smo upisali tako jer mi moramo upisati sve što osoba kaže“, istakla je Salihagić.

Probni popis u Federaciji BiH provodi se u 19 opština, a obuhvaćeno je oko 3.000 domaćinstava, odnosno 9.000 stanovnika. Probnim popisom u Republici Srpskoj obuhvaćeno je 15 opština i 21 popisni krug. Nakon popisa stanovništva 2013. prestat će obaveza poštovanja rezultata popisa iz 1991. godine, a novi rezultati odnosit će se i na primjenu zakonske odredbe o konstitutivnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Vezano:

Tija Memišević: Nevladinim organizacijama fali hrabrosti
Građanska inicijativa uspješna, promijenjen formular za popis
Mijenja se formular za popis stanovništva
Popis stanovništva u BiH: Pismo upozorenja za Evropu
Uključiti aktiviste u probni popis stanovništva
Izađi iz kutije - Podrška inicijativi 'Popis 2013'

Pitanje o etničkoj pripadnosti nije konačno formulirano

Gender, jezik, nacija, kućica? Sve o Popisu stanovništva

Javna diskusija na temu popisa stanovništva

Kako do Popisa pravičnog za sve?

Šta sa osobama koje imaju dva maternja jezika?

Diskriminatorni upitnik za popis stanovništva 2013.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak