Korak dalje: Dodik zabranio kontakte i sa određenim medijima iz RS-a

Radiosarajevo.ba
Korak dalje: Dodik zabranio kontakte i sa određenim medijima iz RS-a

Nakon što je premijer Republike Srpske Milorad Dodik uputio zvaničan akt, potpisan 5. marta ove godine, svim institucijama na svim nivoima vlasti Republike Srpske da ne pristanu ni na kakve pozive, davanje izjava, ili bilo kakav oblik saradnje sa novinarima i urednicima Federalne radio-televizije, odlučio je otići korak dalje, te zabraniti kontakte sa medijima i iz svog entiteta.

Radi se samo o onima koji se kritički odnose prema Vladi RS, javlja Federalna televizija. Koji su tačno mediji u pitanju, nije navedeno.

Po uzoru na instrukciju od 5. marta, koja je izazvala hitne i opsežne, ali očigledno neučinkovite reakcije bh. institucija i OHR-a, 8. marta svim ministarstvima u Republici Srpskoj poslao je novu instrukciju, koja se odnosi na medije iz RS-a, čiji rad ne odobrava aktuelna vlada.

"U posljednje vrijeme", piše u instrukciji, "pojedini mediji u RS-u učestalo i tendenciozno iznose neistine i konstrukcije na račun Vlade RS-a u cjelini, ali i pojedinih ministarstava i Vladinih institucija, što kod dijela javnosti proizvodi strah i nezadovoljstvo prema Vladi RS-a. Stoga ministarstva, samostalne uprave i organizacije u njihovu sastavu trebaju reagirati i demantirati takve informacije."

Dodikovim instrukcijama hitno se odazvao ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović.

Svim osnovnim i srednjim školama uputio je poziv da se, sukladno instrukciji predsjednika Vlade RS-a, prije davanja izjava za medije konzultiraju sa službenikom za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete RS-a.

Vezano:
Dodik zabranio svim institucijama RS-a kontakte sa RTVFBiH

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak