Konstituirajući sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba

21.30: Predstavnički dom prihvatio novu Vladu Federacije BiH. Nermin Nikšić iz SDP-a premijer. Opširnije...

20:10: Očekuje se nastavak sjednice Predstavničkog doma, gdje bi se već trebalo raspravljati o novom sastavu Vlade. Podsjetimo, HDZ i HDZ 1990 ovu vlast smatraju nelegalnom, jer nema delegata iz kantona sa hrvatskom većinom.

20:05: Dom naroda i konačno, zvanično potvrdio novo rukovodstvo Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike. Sada predsjednik može imenovati mandatara, a to će po svemu sudeći biti Nermin Nikšić iz SDP-a.

18:59: Predstavnički dom je podržao prijedlog Doma naroda. Predsjednik Federacije BiH je Živko Budimir iz HSP-a. Njegovi su zamjenici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić. Zastupnici HDZ-a i HDZ-a 1990 napustili sjednicu kada se glasalo. Zastupnici SBB-a nisu dali podršku ovoj odluci. Očekuje se da Dom naroda formalno verificira ovo imenovanje.

18:30: U toku pauze na zasjedanju Doma naroda, treba se održati sjednica Predstavničkog doma, gdje većina zastupnika mora potvrditi listu kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH. Nakon toga, Dom naroda konačno imenuje rukovodstvo ovog entiteta.

18:01: Sjednica je faktički održana, novi saziv Doma je konstituiran. Međutim, glavna tačka dnevnog reda - izbor predsjednika i potpredsjednika, tek dolazi. Platformaši su izgubili podršku delegatkinje iz DNZ-a, Elvire Abdić-Jelenković.

17:53: Odmah potom je većinom glasova usvojen tekst kojim delegati pozivaju skupštine Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10, koje još nisu delegirale članove za federalni Dom naroda, da to učine što prije kako bi djelovao u punom kapacitetu u novom sazivu, odnosno imao svih 58 članova.

17:42: Predloženi predsjednici i potpredsjednici Federacije BiH: Živko Budimir, predsjednik, Mirsad Kebo, potpredsjednik i Svetozar Pudarić, potpredsjednik.

17:40: Izabrano rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Federacije. Sa 29 glasova za, 2 protiv i jednim suzdržanim, za predsjedavajuću Doma je izabrana Karolina Pavlović. Zamjenik iz reda bošnjačkog naroda je Jasmin Smailbegović. Zamjenik iz reda Srba birat će se u nastavku sjednice.

17:10: Nova pauza. Špekulira se da SDP-ovci pokušavaju privoliti Elviru Abdić-Jelenković da ipak podrži predlaganje predsjednika Federacije i potpredsjednika.

16:55: SBB i DNZ poručuju da će glasati samo o proceduralnim pitanjima, kakva su imenovanja komisija. Sve je izglednije da će ova sjednica završiti bez konačnih odluka.

16:45: Platformaši sada imaju samo pet glasova iz reda hrvatskog naroda. To nije dovoljno da bi u prvom krugu glasanja bili izabrani predsjednik i potpredsjednici Federacije. U drugom krugu glasa se prostom većinom, što platformaši mogu osigurati.

16:39: Kako se i špekuliralo, Elvira Abdić-Jelenković nije podržala održavanja današnje krnje sjednice Doma naroda. 

„DNZ je pristupila platformi s tim da su se svi trebali očitovati. Nakon moje izjave u Klubu da je moje mišljenje i stav da se nisu stekli uvjeti da se formira klub Hrvata, ja ovdje moram reći da stojim pri stavu da se nisu stekli uslovi da se formira klub Hrvata. Ako mislite da Dom naroda može raditi u ovom sastavu, ja neću učestvovati, ja ću samo ovdje sjediti. Moraju se izabrati u županijama iz kojih nisu izabrani“, kazala je Abdić-Jelenković, koja je članica Kluba Hrvata.
 
16:12 Nanovo se špekulira da bi Elvira Abdić-Jelenković (DNZ), kćerka Fikreta Abdića, mogla uskratiti svoju podršku izboru čelnika Federacije. Neki tvrde da je pauza upravo zbog toga.

16:10: Nova pauza u radu sjednice Doma naroda. Podsjetimo, za danas je zakazana i vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije.

16:00 Aktuelna predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) najavila podnošenje krivične prijave protiv Stjepana Krišića, dosadašnjeg predsjedavajućeg Doma naroda, koji je sazvao današnju sjednicu. 

15:30: Kako se najavljivalo sedmicama ranije, Budimir će biti predložen za predsjednika Federacije. Pored Kebe, funkciju potpredsjednika iz reda Srba vršit će Svetozar Pudarić iz SDP-a.

15:16: Klub Bošnjaka i zvanično predložio Mirsada Kebu (SDA) za potpredsjednika Federacije BiH. Kebo je i u protekle četiri godine obnašao ovu dužnost.

15:15:  Za članove privremene komisije za izbor i imenovanje Doma Naroda FBiH Klub Bošnjaka predlaže Mustafu Kurtovića i Ekrema Prošića. Za mandatno-imunitetsku komisiju Hanku Vajzović i Esada Bašagića.

15:08: Trenutno zasjeda Mandatna komisija, čije je funkcioniranje neophodno za imenovanje predsjednika i potpredsjednika Doma i Federacije BiH.

14:58: Delegat iz Saveza za bolju budućnost Adnan Jukić kazao je da ova stranka neće uopšte podržati ovu sjednicu, te da čak neće ni zakletvu položiti.

14:56: Delegati su ponovo u sali. Određen je Dnevni red sjednice: 1.Izbor privremenog mandatnog povjerenstva, 2. Izvješće povjerenstva, 3. Zakletva, 4. Povjerenstvo za imenovanja, 5.Izbor predsjednika i potpredsjednika Doma naroda, 6. Izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije

14:52: Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao u intervjuu za portal Dnevnik.ba da su neminovni novi izbori i ustavna reforma ako se danas formira vlast u Federaciji BiH.

14:40 Podsjetimo se, Živko Budimir je penzionisani general Hrvatskog vijeća obrane i Vojske Federacije BiH. Član je Hrvatske stranke prava, koja je dio Platforme, zajedno sa SDP-om, SDA i Narodnom strankom Radom za Boljitak.

14:25 Mirsad Kebo, stari-novi potpredsjednik Federacije BiH, potvrdio je da su klubovi naroda, ipak, formirani. Očekuje se da delegati polože zakletvu. Naši izvori kažu da je problem nastao zato što Elvira Abdić-Jelenković nije htjela podržati Živka Budimira za predsjednika FBiH.

14:20 Ponovno odgađanje sjednice nije isključeno. Očito je da stranke Platforme ipak nisu dovoljno čvrste dogovore napravile između sebe.

14:17: Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je za BH Radio 1 da je ova sjednica nelegalna i pozvao se na obrazloženje CIK-a.

13:45: Agencije javljaju da se u Mostaru skupilo oko hiljadu građana, uglavnom studenata na protestima protiv 'majorizacije Hrvata'.

13:40: Također, saznajemo da se i neki članovi Kluba Srba ispred SDP-a protiv izboru Živka Budimira iz HSP-a za predsjednika Federacije BiH.

13:35: Saznajemo da je cijeli proces zakočen jer je SDP vjerovatno izgubio podršku Elvire Jelenković-Abdić, koja je delegat u Klubu Hrvata, ispred Demokratske narodne zajednice. Jelenković-Abdić, kćerka Fikreta Abdića, zajedno sa svojom strankom DNZ najavljivala je podržavanja Platformaša.

13:20: Sjednica ne počinje, niko ne izlazi sa bilo kakvim informacijama. U kuloarima se špekulira da je sjednica upitna zbog delegata SBB-a, koji, po nekim informacijama, neće podržati prijedloge Platformaša.

12:42: Pauza za formiranje klubova trebala je trajati petnaest minuta, ali još uvijek nije okončana. Sala Parlamenta Federacije BiH je trenutno prazna.

12:40: Na sjednici će biti prisutna 32 delegata: 12 Bošnjaka, 6 Hrvata i 11 Srba i 3 delegata iz reda Ostalih. Time je osiguran i opšti kvorum, i kvota podrške Hrvatskog kluba. Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH ovu sjednicu smatra nelegalnom, jer nisu izabrani delegati iz svih kantona.

12:30: Saznajemo da će delegati ispred Saveza za bolju budućnosti danas biti suzdržani kada se budu glasalo o izboru rukovodstva Doma i predsjednika Federacije. Također, saznajemo da bi Platformaši mogli pridobiti jednog delegata ispred SBB-a kako bi imali dovoljno glasova.

12:15: Za 14.30 zakazana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, što govori da bi se odmah moglo krenuti u formiranje vlasti. Nakon što Dom naroda, eventualno, predloži predsjednika i potpredsjednike Federacije, onda ta odluka ide na glasanje u Predstavnički dom, pa se opet vraća u Dom naroda na formalnu verifikaciju.

12:10: Sporna sjednica Doma naroda u kojoj ne učestvuju delegati iz četiri kantona sa hrvatskom većinom počela je danas. Ovom sjednicom stranke Platforme ulaze samostalno u formiranje vlasti u Federaciji.

Novinar portala Radiosarajevo.ba javlja da je sjednica počela, premda se špekuliralo da neće biti kvoruma. Nakon prozivke je utvrđeno da su na sjednici 32 delegeta, a Dom naroda ukupno broji 57 delegata.

Trenutno je pauza zbog formiranja klubova. U Domu naroda klubovi se formiraju po nacionalnom kriteriju. Da bi neka odluka Doma naroda bila ispravna, najmanje šest delegata iz jednog kluba mora je podržati. Stranke Platforme su osigurale tu kvotu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak