Konjević-Polje: Roditelji ne odustaju od pregovora

Radiosarajevo.ba
Konjević-Polje: Roditelji ne odustaju od pregovora

Roditelji bošnjačke djece iz Konjević-Polja ne odustaju od pregovora s Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i čvrsto stoje iza svojih ranijih zahtjeva, rekao je agenciji Fena predsjednik Vijeća roditelja Osnovne škole u Konjević-Polju, Muhamed Ahmetović.

On je na ovaj način komentirao izjavu ministra prosvjete i kulture RS-a, Gorana Mutabdžije, da je informiran od nadležnih u Osnovnoj školi u Konjević-Polju da su počeli izdavati ispisnice za bošnjačku djecu, a za njihovo školovanje u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" u Sarajevu te da na taj način ova bošnjačka djeca više neće biti predmet "njihovih opservacija".

"Ovom je izjavom Mutabdžija potvrdio da njegova briga nisu ni bila naša djeca iz Konjević-Polja, tako da nas njegova izjava nije iznenadila. On je nama dao ultimatum 23. novembra prošle godine da će, ako se djeca ne vrate u školske klupe, s nama prekinuti svaki vid saradnje", naveo je Ahmetović.

Potcrtava da njihova djeca, koja u ovoj školskoj godini nisu krenula na nastavu zbog toga što nije uvedena nacionalna grupa predmeta, pohađaju instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi da ne bi izgubila školsku godinu.

"Nismo odustali od pregovora", poručuje Ahmetović.

Mutabdžija je nedavno ponovio tvrdnju da je RS u pravu u svojim stavovima kada su u pitanju bošnjačka djeca koja ne pohađaju nastavu u školama u RS-u, jer bi u suprotnom uslijedile brojne reakcije međunarodnih institucija i organizacija koja se bave zaštitom ljudskih prava i prava djeteta.

S druge strane, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a, Ramiz Salkić, je u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, tokom rasprave o Strategiji razvoja obrazovanja RS-a, naglasio da se u RS-u u javnim institucijama krše konvencije o ljudskim pravima, ustavna prava, zakonski propisi i Pravilnik o izboru i radu školskog odbora.

"Od septembra ove godine, kada počinje nova školska godina, moglo bi se desiti da bošnjački đaci ne krenu na nastavu u još 15 škola u RS-u, jer im nije omogućena nacionalna grupa predmeta. Prema informacijama koje dobijam u svakodnevnim kontaktima s roditeljima bošnjačke djece širom RS-a, realno bi bilo očekivati više zahtjeva za uvođenje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu, jer postoje svi preduslovi za to", istakao je Salkić.

Kazao je da je održano više sastanaka na kojima se tražilo rješenje kako da se implementiraju nastavni planovi i programi za nacionalnu grupu predmeta u Konjević-Polju i Vrbanjcima.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a je rekao i da je resorno ministarstvo izigralo većinu dogovora i izazvalo bijes i ogorčenje roditelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak