Konferencija ministara pravde: Nastaviti sa reformama

Radiosarajevo.ba
Konferencija ministara pravde: Nastaviti sa reformama

Reforme u sektoru pravde treba nastaviti i dodatno intenzivirati angažman institucija u toj oblasti u realizaciji usaglašenih ciljeva - opredjeljenje je učesnika 3. konferencije ministara pravde u Bosni i Hercegovini, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH koja je održana u Sarajevu, prenosi Fena.

Cilj konferencije bio je koordinirano praćenje provođenja ključnih reformskih procesa u sektoru pravde u BiH.

Prisustvovali su ministri i predstavnici 13 ministarstava pravde s državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa, predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovina te Pravosudne komisije Brčko Distrikta.

Na konferenciji su razmotreni izvještaji o provođenju Strategije za reformu sektora pravde u BiH i date preporuke za prevladavanje uočenih nedostataka u provođenju planiranih reformskih mjera.

U prvoj godini implementacije Strategije za reformu sektora pravde u BiH do danas je, u potpunosti ili djelomično, realizovano 112 reformskih aktivnosti od ukupno 140 planiranih, rečeno je.

Naglašeno je da su institucije sektora pravde u BiH najvećim dijelom realizovale uslove iz Mape puta za uvođenje bezviznog režima, da je u proteklom periodu izvršena informatizacija sudova i tužilaštava, da su provedene analize potrebnih zakonskih izmjena s ciljem smanjenja zaostalih predmeta i sačinjen prijedlog za rješavanje komunalnih predmeta.

Izvršena je i analiza ažurnosti predmeta u tužilaštvima, utvrđene su potrebe za izmjenama broja sudija u odnosu na broj predmeta te pripremljen prijedlog pravilnika o vremenskim mjerilima za rad sudija, a na snagu su stupile izmjene zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera kojima se, među ostalim, dodatno unaprjeđuje kontrola sigurnosti u zatvorskim ustanovama te uvode drugi evropski standardi zatvorskog sistema.

Započete su aktivnosti na prekategorizaciji zavoda i razvijanju sistema izvršenja alternativnih kazni te sačinjena Analiza primjene i efekata instituta uslovnog otpusta.

Usvojen je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći, kojim se između ostalog stvaraju uslovi za upostavljanje jedinstvene krivične evidencije za državljane Bosne i Hercegovine osuđene u inostranstvu.

Preduzete su i različite mjere na unaprjeđenju procesa alternativnog rješavanja privrednih sporova i u oblasti reforme zemljišne administracije.

Nastavljene su aktivnosti na uspostavljanju zajedničkog donatorskog fonda iz koga će se finansirati reforme pravosuđa, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak