'Koncesionari zainteresirani za izgradnju autoputa'

Radiosarajevo.ba
'Koncesionari zainteresirani za izgradnju autoputa'


U intervjuu za Poslovne novine, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić govori, između ostalog, o transparentnosti  izbora koncesionara za izgradnju autoputa na koridoru 5-C, te o "ubrzanoj izgradnji" autoputa.

"Interes velikih koncesionara iz razvijenih zemalja za izgradnju autoputa na koridoru 5-C je velik, jer oni mogu dobiti, lakše nego BiH, kredite razvojnih ili komercijalnih banaka, samo je pitanje naše odluke, sposobnosti i volje da provedemo transparentnu, otvorenu proceduru izbora", rekao je Damir Hadžić, a javila Fena.

"Koncesionari su iz velikih i razvijenih zemalja, a zbog podjele rizika, često se udruže i daju zajedničku ponudu. Bitno je imati konkurenciju, što je sada bio slučaj u Republici Srpskoj, za dionicu autoputa na koridoru 5-C. Samoinicijativne ponude privatnih kompanija nisu poželjne", izjavio Hadžić.

Na pitanja u kojoj fazi se nalazi formiranje koordinacionog tijela za izgradnju koridora 5-C, čiji je zadatak izrada akcionog plana ubrzane izgradnje autoputa na tom koridoru, te u čemu se ogleda i šta obuhvata 'ubrzana izgradnja', Hadžić je odgovorio:

"Koridor 5-C (autoput i željeznice) je najveći evropski infrastrukturni projekt za koji se odlučila BiH, EU i međunarodne finansijske institucije. Spor tempo kojim se implementirao ovaj projekat doveo je i do finansijskih gubitaka od oko 2,5 miliona eura zbog nerealizovanih kredita", rekao je ministar komunikacija i prometa BiH.


"Potreba za ubrzanje implementacije projekta izgradnje koridora 5-C, između ostalog, je i iz sljedećih razloga: osiguranje dodatnih sredstava finansiranja, rješavanje sporova oko određivanja dionica autoputa, eksproprijacija, koordinacija, nadzor nad napretkom, pa je Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ponovno pokrenuo inicijativu, koja je bila u toku 2011., da se osnuje grupa za koordinaciju u čijem sastavu bi bili predstavnici relevantnih državnih i entitetskih institucija i međunarodnih kreditnih institucija", dodao je Hadžić.

On je dodao da je pravo vrijeme da se intenzivira izgradnja koridora 5-C.

"Ministarstvo  čini sve da, u saradnji sa svim nadležnim institucijama i preduzećima, što prije izgradi koridor", dodao je Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak