Konaković razgovarao sa Baerbock: Njemačka najavila veću prisutnost u BiH

3
Radiosarajevo.ba
Konaković razgovarao sa Baerbock: Njemačka najavila veću prisutnost u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se sa ministricom vanjskih poslova SR Njemačke Annalenom Baerbock, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Konaković 17. i 18. februara učestvuje na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Na marginama konferencije jutros je upriličen bilateralni susret sa ministricom Baerbock.

Pjesma Eurovizije | Uzbudljiva noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

Ovom prilikom Konaković je istakao dugogodišnju uspješnu institucionalnu saradnju ove dvije države, te je naglasio da Njemačku vidi kao jednog od glavnih zagovornika Bosne i Hercegovine u Evropi.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke, Baerbock, pozdravila je kandidatski status koji je BiH dobila, te je ukazala na nužnost provođenja reformskih procesa, u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Bilo je govora i o razvojnoj saradnji između Njemačke i BiH gdje je izražena spremnost obje strane da se nastavi raditi na njenom unaprjeđenju, s obzirom da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Razgovarali Elmedin Konaković i Antony Blinken: Evo šta je rečeno na sastanku

Kao važne teme na kojima je potrebno nastaviti sarađivati, pomenute su i odbrana i sigurnost.

"Najavljena je i veća prisutnost Njemačke, kako u Bosni i Hercegovini, tako i na Balkanu, te nedvojbena podrška evropskom putu naše države", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak