Konačno zakon o koncesijama

Radiosarajevo.ba
Konačno zakon o koncesijama


Federacija Bosne i Hercegovine uskoro bi mogla dobiti zakon o koncesijama – Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila njegov Prijedlog. Kako je novinarima kazao Desnica Radivojević, federalni ministar prostornog uređenja, cilj propisa jeste jačanje privrednog razvoja u entitetu kroz efikasan pravni okvir i upotrebu prirodnih, opštih dobara na transparentniji način.

Rezultati davanja koncesija, kazao je ministar, pratit će se na višem nivou, a pretkvalifikacijski postupak u potpunosti je definisan. Također je zajednički nazivnik „koncesor“ (Vlada FBiH, kantoni i opštinska vijeća) preimenovan u „koncedent“, a koncedent svojim odlukama počinje proces izbora i konačni odabir najboljeg ponuđača.

Prema novom zakonu, 60 posto prihoda od koncesije odlazit će opštini u kojoj se provodi dotični projekat; deset posto odlazit će Kantonu, a 30 Federaciji BiH. Utvrđeno je i osnivanje (sedmočlane) Federalne komisije za koncesije u koju će ulaziti i opštinski načelnici kada koncesija bude locirana na teritoriji njihove uprave.

Zakon će obuhvatiti izvođenje radova u oblasti javnih cesta, (zračnih) luka, željeznica, korištenja kulturnih dobara, voda i javnog vodnog dobra, komunalne djelatnosti, hidroakumulacija, pitkih, ljekovitih, termalnih, termomineralnih i mineralnih voda, građevinskog zemljišta, lovišta, ribolovnih voda, cjevovoda i terminala za skladištenje i transport tekućina i plinova, ski-centara, žičara, sporta, turizma...

Inače, u FBiH je područje koncesija bilo regulisano Pravilnikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak