Konačni dogovor o pitanju 'Sejdić - Finci' za deset dana

Radiosarajevo.ba
Konačni dogovor o pitanju 'Sejdić - Finci' za deset dana

Učesnici sastanka na visokom nivou u Briselu potpisali su principe implementacije presude Sejdić-Finci, a finalni dogovor se očekuje na narednom sastanku za deset dana.

Lideri politiičkih stranaka u BiH obavezali su se da će do 10. oktobra završiti pitanje implementacije presude Sejdić-Finci, potvrđeno je Feni iz Brisela.

Na sastanku je razgovarano i o mehanizmu koordinacije u procesu evropskih integracija, koji je predložila Evropska komisija.

Među potpisanim zaključcima je  i onaj koji se odnosi na puno prihvatanje neophodnosti implementacije presude Sejdić-Finci, a što će omogućiti pravo svih da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH, saznaje Fena od izvora u Briselu.

Potpisan je i zaključak koji kaže da će tri člana Predsjedništva BiH biti birana direktnim izborom, gdje će dva člana biti birana iz FBiH, a jedan iz RS-a.

Građani Brčko Distrikta imat će pravo da glasaju za kandidate za članove Predsjedništva u FBiH, ali i u RS-u. 

Lideri su potpisali i da će do 10. oktobra poraditi na izbornim modalitetima koji će zadovoljiti legitimne interese konstitutivnih naroda i 'ostalih', kao i na  izboru dva člana Predsjedništva iz FBiH, a kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona, a koji  trebaju spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem od konstitutivnih naroda ili 'ostalih'.

Lideri su suglasni i da će do 10. oktobra finalizirati modalitete za uspostavljanje efektivnog i efikasnog mehanizma koordinacije.

Ponovni sastanak bit će održan 10. oktobra u Briselu pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Stefana Fülea.

Füle je nakon sastanka kazao da je diskusija bila odlična te da je urađeno mnogo posla.

„Sastanak je bio produktivan, a svi učesnici su u potpunosti sarađivali i bili konstruktivni“, rekao je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak