Komšić u Podgorici: EU i NATO put BiH što se mene tiče nemaju alternativu

4
Radiosarajevo.ba
Komšić u Podgorici: EU i NATO put BiH što se mene tiče nemaju alternativu

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić učestvovao je danas na Forumu balkanskih integracija 2024. u Podgorici, gdje je govorio o temi "Zapadni Balkan i globalna kriza - nove oluje ili vedro vrijeme?"

Komšić se govoreći na Forumu osvrnuo na proces evropskih integracija, kazavši da se postavlja pitanje hoće li Bosna i Hercegovina tokom procesa EU integracija morati da isporuči dio suvereniteta, i to ne Evropskoj uniji, nego jednog od susjednih zemalja BiH a koja je članica EU.

"Onoga trenutka kada se mi nađemo u poziciji da se krenu otvarati i zatvarati poglavlja, veliko je pitanje šta će se tražiti od Bosne i Hercegovine da isporuči Evropskoj uniji, ne u smislu delegiranja dijela svog suvereniteta nego pojedinim članicama Evropske unije", rekao je Komšić.

Nastavlja se projekt vakcinacije djevojčica protiv HPV-a

"Da li ćemo možda morati da odustanemo od provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava? Odjednom se to najavljuje, da ne trebamo biti tvrdoglavi u insistiranju oko provođenja tih presuda. Ja teško mogu da na to pristanem, na takve stvari" kazao je Komšić.

Dodao je da se primjenjuju dupli standardi.

Željko Komšić našao krivce zašto je došlo do zastoja na putu Bosne i Hercegovine u NATO

"Imamo Mišljenje Evropske komisije o 14 prioriteta, i ja cijenim da je to historijski dokument za Bosnu i Hercegovinu, jer vrlo je precizno navedeno tamo šta treba da se uradi. Sad kad smo krenuli u ovu fazu otvaranja pregovora, samo se odustajalo od pojedinih prioriteta. To su ti dvostruki standardi", rekao je Komšić.

"Ali da se razumijemo, kada govorimo o EU i NATO putu Bosne i Hercegovine, oni što se mene tiče nemaju alternativu.", zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak