Komšić u Italiji: Uloženi su veliki napori u odbrani suvereniteta BiH, genocid se ne smije ponoviti

3
Radiosarajevo.ba

U organizaciji Generalnog konzata BiH u Milanu i Udruženja "Ljiljan" Italija, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Općini Rogno sa aktivistima i predsjednikom Udruženja Mirsadom Starcevicem, te predstavnicima drugih bosanskohercegovačkih asocijacija koje djeluju na području Sjeverne Italije.

Razgovarali su o aktivnijoj saradnji i uspostavljanju bolje koordinacije između svih udruženja u dijaspori u Italiji sa građanima u BiH, zajedničkim projekatima koji mogu doprinijeti organizacionom povezivanju dijaspore, i međusobno, i sa bh institucijama.

Foto: Predsjedništvo BiH: Željko Komšić u Italiji

Željko Komšić je naglasio da je otkrivanje spomen-obilježja "Cvijet Srebrenice" veoma važan događaj za sve građane u BiH i Italiji, zbog svega što se dešavalo tokom agresije na BiH, posebno Srebrenici, gdje je počinjen genocid nad jednim narodom - Bošnjacima.

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Željko Komšić u Italiji: Podignuto spomen obilježje “Cvijet Srebrenice”

Istakao je da je sjećanje na nevine žrtve u Srebrenici obaveza svih nas, da nikada ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo, i da spriječimo da se nikada nikome ne ponovi. Član Predsjedništva BiH istakao je da se i danas hrabro i mukotrpno borimo za našu državu kao što smo se borili od 1992. do 1995. godine, ali danas drugim, političkim sredstvima, od zlih politika koje imaju za cilj destabilizirati BiH.

Foto: Predsjedništvo BiH: Željko Komšić u Italiji

Željko Komšić je naglasio da je u proteklom periodu uložen veliki napor u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, da se moramo okrenuti ka pravim demokratskim vrijednostima u kojim će se otkloniti svaki oblik diskriminacije, poštovati vladavina prava i postići značajan napredak ka ispunjavanju kriterija za članstvo u NATO i EU.

Zahvalio se organizatorima i predstavnicima bh. dijaspore u Italiji na pozivu i realiziranom projektu izgradnje ovog spomenika s ciljem očuvanja sjećanja na nevine žrtve ubijene tokom agresije na BiH.

U ovom dijelu Sjeverne Italije živi veliki broj građana porijeklom iz BiH koji su se u potpunosti integrirali u talijansko društvo. Lokalna vlast je prepoznala njihov kvalitetan rad, a partnerski odnosi su znatno ojačani u proteklom periodu u raznim društvenim oblastima.

Sastanku su prisustvovali generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević, ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović, ambasador BiH pri Svetoj Stolici Igor Žontar, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, načelnik općine Rogno Cristian Molinari i načelnici drugih općina u Provinciji Bergamo, koji su dali veliku podršku izgradnji ovog spomenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak