Komšić: Strateški cilj BiH ulazak u NATO

Radiosarajevo.ba
Komšić: Strateški cilj BiH ulazak u NATO

Na sastanku s američkim sugovornicima Komšić je kazao da je strateški cilj BiH članstvo u NATO-u te zatražio podršku od najistaknutijih predstavnika zakonodavne vlasti u SAD-u da pomognu BiH na tom putu, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a prenosi Fena.

"NATO se u našoj zemlji istovremeno doživljava i kao vojna i sigurnosna, ali i kao politička potreba, jer punopravno članstvo u NATO-u stabilizira i BiH, ali i cijeli region. Ukratko, NATO je institucija koja oslobađa od straha", naglasio je Komšić.

Glavna tema razgovora bila je podrška zakonu koji je u proceduri u američkom Senatu, vezano za prijem BiH u NATO.

Prema senatskom prijedlogu zakona, Bosna i Hercegovina i Crna Gora su dvije zemlje koje bi imale prioritet u procesu priključenja punopravnom članstvu u NATO-u, dok su i druge zemlje u regionu dobrodošle u tom procesu, ali ukoliko ispune sve predviđene uvjete“.

Kongresmen Carnahan je kazao Komšiću da „američki posao u BiH još nije završen, ali će sigurno biti završen“.

Senator McCain je istaknuo da se ne mogu zaboraviti strahote koje su se dogodile u BiH, da naša zemlja može računati na to da će američki Kongres i Senat podržati BiH na putu ka članstvu u NATO-u te da će se on osobno angažirati na što snažnijoj podršci BiH - sve u cilju eliminacije nepotrebno povećanih tenzija u BiH i stabilizacije stanja u zemlji.

Senatorica McCaskill je ocijenila neprihvatljivim to što je nekoliko velikih kompanija iz države Missouri, čija je ona senatorica, otkazalo već dogovorene investicije i aranžmane u BiH, prioritetno u Distriku Brčko, isključivo zbog nestabilne političke situacije u našoj zemlji.

"Za demokratski svijet je neshvatljivo da je neko, iz straha od demokratskih promjena u BiH, spreman žrtvovati desetine hiljada radnih mjesta i stotine miliona dolara investicija, i to samo zbog sebičnih interesa, koji su protiv interesa svih građana BiH", kazala je senatorica.

Komšić je, u sklopu službenog boravka u Washingtonu, posjetio i štab Nacionalne garde Maryland, koja je imala ključnu ulogu u modernizaciji, opremanju, reformi i obuci Oružanih snaga BiH, sve u cilju dostizanja NATO standarda.

On je izrazio zahvalnost komandantu Nacionalne garde, generalu Atkinsu, za dosadašnju pomoć Bosni i Hercegovini u procesu reformi Oružanih snaga BiH. Istaknuo je značaj buduće vojne suradnje, prenosi Fena.

Tom prilikom su u sjedištu Nacionalne garde predsjedavajućem Predsjedništva BiH predstavljena najnovija i najefikasnija sredstva u borbi protiv hemijskog, biološkog i atomskog oružja.

Na kraju posjete Washingtonu Komšić se sastao i s Jamesom Steinbergom, zamjenikom državnog sekretara Hillary Clinton, koji u ime SAD-a učestvuje u aktuelnim "butmirskim pregovorima".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak