Komšić se obratio na prijemu u sjedištu UN-a u New Yorku

Radiosarajevo.ba
Komšić se obratio na prijemu u sjedištu UN-a u New Yorku

U sjedištu Ujedinjenih nacija na East Riveru u New Yorku održan je prijem na kojem se velikom broju najuglednijih dužnosnika i šefova misija članica UN-a te drugim javnim ličnostima iz New Yorka obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Prijem je održan kao posljednja aktivnost u procesu osiguranja podrške kandidaturi Bosne i Hercegovine za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Komšić je zahvalio za brojne izraze podrške Bosni i Hercegovini i kazao da je BiH svjesna važnosti članstva u Vijeću sigurnosti UN-a i odgovornosti koju nosi taj status.

Činjenica da su ovom prijemu prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) u New Yorku, protojerej stavrofor Đokan Majstorović i jerej Vladislav Radujković, govori u prilog široke podrške svih Bosanaca i Hercegovaca ovom do sada najznačajnijem poduhvatu BiH na međunarodnom planu.

U sklopu završnih aktivnosti, radi dobijanja članstva BiH kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, delegacija BiH sastala se u sjedištu UN-a s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Alijem Abdu-s-Selamom Trekijem, koji je na tu funkciju izabran u junu 2009., na 64. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

U bh. delegaciji koju je predvodio Komšić bili su i ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj i ambasador pri Misiji UN-a Ivan Barbalić.

Komšić je čestitao Trekiju i poželio mu uspjeh u radu i rukovođenju Generalnom skupštinom te ga zamolio da svojom pozicijom i autoritetom podrži i pomogne u kandidaturi BiH za članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a je kazao da je izuzetno značajno da je BiH kao zemlja kandidat dobila pisanu podršku za svoju kandidaturu od svih susjednih balkanskih zemalja, što je ocijenio kao izuzetno važan znak. Naglasio je da će BiH članstvom u Vijeću doprinijeti stabilnosti u regiji. Izrazio je očekivanja da će se članstvom BiH i kroz njen rad i učešće u radu tog značajnog tijela svjetske politike moći čuti i glas malih zemalja.

"Iako je evropska zemlja koja vodi računa o stavovima EU, s obzirom na to da nastoji postati njena članica, Bosna i Hercegovina ima velike simpatije i razumijevanje za zemlje Afrike, Azije i Južne Amerike, koje su mnogo puta poput nje osjetile da pravo i pravda nisu iste stvari", Komšićeve su riječi.

Ministar Alkalaj je istaknuo da je BiH, kao zemlja posmatrač, diplomatski prisutna u Organizaciji afričkih zemalja, Konferenciji islamskih zemalja, Pokretu nesvrstanih, Arapskoj ligi i Organizaciji američkih država, čime odaje svojevrsno priznanje tim organizacijama, nihovom radu i ciljevima te istovremeno dijeli i koristi pozitivna iskustva tih organizacija i pokreta.

Na kraju sastanka predsjednik Ali Abdu-s-Selam Treki je predsjedavajućem Predsjedništva BiH obećao podršku afričkih i arapskih zemalja, kada je u pitanju kandidatura BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Boraveći u New Yorku, Komšić i Alkalaj bili su gosti na tribini koju je organizirala bh. zajednica u tom gradu.

Oni su razgovarali s bh. građanima o aktuelnoj situaciji u zemlji, s akcentom na trenutne pregovore o njenom ustrojstvu i nastojanjima i značaju BiH da postane članica Vijeća sigurnosti UN-a te punopravna članica NATO-a i EU.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak