Komšić se neće izjašnjavati o presudi Gotovini i Markaču

Radiosarajevo.ba
Komšić se neće izjašnjavati o presudi Gotovini i Markaču
Iako je haaška presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču izazvala burne reakcije u Hrvatskoj i cijelom regionu, državni vrh BiH, odnosno državno Predsjedništvo, još uvijek se nije oglasilo službenim stavom.
 
I platformaši i legitimaši
 
Dok iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a stižu zahtjevi da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv hrvatskih generala koji su učestvovali u dijelu Oluje koji obuhvatio teritorij BiH, te da se optužnica proširi na vojno i političko rukovodstvo Republike BiH, u Federaciji reagiraju samo hrvatske stranke i organizacije.
 
Iako je saveznik stranaka „sa legitimitetom“ Milorad Dodik izjavio da se presudom „skida stereotip da su samo Srbi vodili organizirani rat, a ostali to radili pojedinačno i samo u nekim prilikama“, i platformaši i legitimaši su jedinstveni u ocjeni da se radi o politički motiviranoj odluci Haaga. I dvojac Čović-Ljubić i Ivo Miro Jović i Zvonko Jurišić, pa čak i oportunistički odmjereni Franjo Topić sa zgražavanjem su ocijenili da se radi o bacanju ljage na hrvatski narod.
 
Premda je haška presuda bazirana na golim činjenicama koje ne mogu bacati nikakvu ljagu na narod, već rukovodstvo koje je isplaniralo, naredilo i sprovelo udruženi zločinački poduhvat protiv srpskog civilnog stanovništva, očigledno je da su gotovo sve hrvatske političke opcije u BiH odlučile da se okoriste histerijom nastalom zbog udara na domovinsku fantasy realnost.
 
Komšić se neće izjašnjavati
 
Svi su riješili nešto da kažu, na neki način da se izjasne ili okoriste u vezi teme koja se više nego direktno tiče BiH, osim članova Predsjedništva BiH. Bakir Izetbegović je na dan izricanja presude bio u Banja Luci i nije se očitovao. Nastojali smo dobiti stav njegovog kabineta, no njegov saradnik za odnose na javnošću, Dževad Selimbegović je na cjelodnevnom sastanku. Savjetnik za informisanje predsjedavajućeg Predsjedništva Nebojše Radmanovića se cijeli dan nije javljao na službeni mobitel.


 
U kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića, koji bi (to mu je u opisu radnog mjesta) morao ponajviše voditi računa o hrvatskom javnom mnijenju dobili smo obavijest da „neće biti službenog stava“ o haškoj presudi. Podsjetimo se, Komšić je prošlog ljeta Hrvatskoj čestitao famozni „Dan domovinske zahvalnosti“, spomendan Oluje, koji je utemeljio pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, u presudi Gotovini i Markaču označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata.
 
„Zadovoljstvo mi je i čast da Vama i građanima Republike Hrvatske mogu uputiti iskrene čestitke u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dana najveće hrvatske vojne pobjede u Domovinskom ratu, kojom prilikom ste na najbolji način pokazali kako se brane domovina i vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta", naveo je Komšić u svojoj čestitci.
 
Kako je potvrdila prvostepena haška presuda, Oluja je zapravo predstavljala sve osim odbrane „vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta“, (ma koliko okrutno zvučala istina da takvo mjesto ne postoji!), no o svemu tome Komšić se nije udostojio imati stav, pa ni sada, kada bi ga kao hrvatski član Predsjedništva i deklarirani antifašist morao imati.
 
Čuvaju dogme o ratovima
 
Upravo bi Komšić trebao biti taj koji će javno razlučiti izbor Hrvatske da se posluži vojnom akcijom od sistematskog ubistva i protjerivanja civila koje se odigralo u okviru iste.
 
Šutnja Predsjedništva je samo još jedna potvrda da svaki od njegovih članova i dalje brani koncepciju prošlosti na osnovu koje njegova stranka, između ostalog, zasniva vlast. Baš kao što u istupima srpskih političara kada je u pitanju Oluja, nema nikakvog osvrta na kontekst u kojem se odigrala, kao i zločine i genocid u Srebrenici neposredno pred početak ove operacije, tako će i hrvatska i bošnjačka strana srpske civilne žrtve gurnuti u zapećak i time svoju ideologiju pravednog rata ostaviti netaknutom.
 
Dogme o ratovima su u BiH, prema tome još uvijek glavna oruđa vladajućih klasa, bez izgleda da će one same dokinuti svoje monopole nad „istinama“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak