Komšić objavio svoj izborni program, poslao je posebne poruke susjedima

10
Radiosarajevo.ba
Komšić objavio svoj izborni program, poslao je posebne poruke susjedima

Prvi među predsjedničkim kandidatima na Općim izborima ove godine koji je objavio svoj program je lider Demokratske fronte i kandidat koalicije DF-GS, te aktuelni član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Demokratska fronta objavila je izborni program Željka Komšića kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dokument pod nazivom: “Hrabro i pošteno za građansku državu: Programski principi političke borbe za društvo jednakih građana i građanki”, sadrži osnovne političke smjernice u aktuelnom i budućem političkom djelovanju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Demokratske fronte.

Dodik se sada zbog rezolucije obrušio na njemačku vladu: To je zlo koje ne miruje

Programom se tretiraju vanjska politika, odnosi sa NATO-om, Evropskom unijom i susjednim državama, utvrđivanje granice s Hrvatskom, pitanje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, korištenje hidropotencijala Buškog jezera, utvrđivanje granice na moru, utvrđivanje granice sa Srbijom, korištenje hidropotencijala Drine i ekonomski suverenitet.

Napomenuto je da je pitanje granica sa Crnom Gorom riješeno, ali ne i sa Hrvatskom i Srbijom. Također je napomenuto da nikada nije potpisan ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koji je postignut dogovorom bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Traži se i utvrđivanje granice na području Kostajnice.

Komšićev izborni pogram pročitajte u nastavku:

Savezna država BiH

Savremena država Bosna i Hercegovine izgrađena je na temeljima hrabrosti i poštenja dvije antifašističke generacije. Prva generacija pripadala je Narodnooslobodilačkom pokretu a druga Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Naslanjajući se na tu tradiciju, samo uz hrabrost i poštenje možemo nastaviti graditi institucije države Bosne i Hercegovine i ostati na pravoj strani historije.

Današnja borba za državu prije svega je borba za njene institucije. Protekle četiri godine obilježene su upravo takvom borbom. Stalni napadi separatista u najvećoj mjeri su odbijeni. Za korak dalje u jačanju institucija države nužna je pobjeda probosanskih i građanskih političkih opcija koje neće kalkulirati sa državom, njenim institucijama te unutarnjim i vanjskopolitičkim prioritetima, definiranim odlukama institucija. Država će opstati i razvijati se samo ako njene ključne institucije kontroliraju državotvorne političke snage. Za tu kontrolu borimo se pošteno i bez kalkulacija, a na svojoj strani u borbi želimo vidjeti sve one političke i društvene snage, građane i građanke, koji nemaju druge domovine do Bosne i Hercegovine!

Etničko-konstitutivno uređenje države Bosne i Hercegovine izvor je stalnih sukoba. Na mjesto tog koncepta mora doći snažnije zalaganje za ideju građanske države. Ta ideja nije ničije stranačko vlasništvo nego kolektivno dobro, političko i historijsko naslijeđe prvomartovske Republike Bosne i Hercegovine. Sve presude Evropskog suda za ljudska prava daju nam puno pravo da se nastavimo boriti za građansku državu na principu jedan čovjek – jedan glas. Niko u državi Bosni i Hercegovini neće biti manje Bošnjak, Hrvat, Srbin, Jevrej ili Rom ukoliko odbacimo prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda, koji je pred svim sudovima, evropskim i svjetskim institucijama prokazan kao glavni kočničar napretka države Bosne i Hercegovine.

Zanemarivanje uloge građana

Ono što je u demokratskom svijetu normalno, nama u Bosni i Hercegovini još uvijek je samo san. Svjesni smo da ostvarenje tog sna ne može doći preko noći, ali nikada nećemo odustati od njega. Odustajanje od tog našeg sna uvod je u ostvarivanje snova onih koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini. Stoga se borba za građansku Bosnu i Hercegovinu mora nastaviti. Borba je proces, ali naš san je da najkasnije na stotu godišnjicu državnosti Bosna i Hercegovina u potpunosti bude građanska država. Bez političkog suvereniteta države, koji nam zvanični Zagreb i Beograd pokušavaju preoteti putem potpune kontrole domova naroda, nemoguć je ekonomski suverenitet države Bosne i Hercegovine. Samo u državama s punim političkim suverenitetom građani i građanke mogu u potpunosti upravljati svojim resursima i javnim dobrima. Od Dejtonskog sporazuma pa sve do danas živimo u sistemu konstitutivnih etničkih zajednica koji zanemaruje ulogu građanina.

Takav sistem ne samo da ostavlja susjedima mogućnost miješanja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine nego proizvodi korupciju, kriminal i nepotizam. Konstitutivnost i korupcija su dva oka u glavi, nerazdvojno povezana, i jedno ne funkcionira bez drugoga. Mi gradimo građanski sistem u kojem etnička pripadnost neće biti ni privilegija ni mana bilo kome pri ostvarivanju njegovih ljudskih, građanskih, radnih i drugih prava. Radimo na jačanju građanskog principa koji podrazumijeva da su lični kvalitet građanina, njegova sposobnost, obrazovanje, moral i čast ispred pripadnosti nekoj etničkoj zajednici.

Vjerujemo u običnog građanina Bosne i Hercegovine, u ono što taj građanin jeste kao takav, a ne u ono što je po porijeklu i identitetskom pripadanju.

Građanska država ne traži od bilo kojeg Bošnjaka, Hrvata, Srbina, Roma, Jevreja ili drugog građanina Bosne i Hercegovine da se odrekne svog etičkog ili vjerskog identiteta. Zalažući se za ravnopravnost svih građana, zalažemo se i za jačanje tih identiteta. Želimo stvoriti jednake mogućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine, gdje će do izražaja doći individualni kvalitet nauštrb pogodovanja zbog pripadnosti nekoj političkoj stranci ili etničkoj skupini. Samo u takvom ambijentu moguć je progres pojedinca i društva u cjelini. Smatramo da samo građanska država može ponuditi takav ambijent, ambijent zdrave konkurencije i u političkom i u ekonomskom smislu, ambijent nadmetanja u dobru i privređivanju, nasuprot ambijentu etničkih podjela, stranačke korupcije i nepotizma. Takav ambijent može osigurati samo pravedna vladavina demokratske većine.

Interesi države

U godinama iza nas pokazali smo da smo spremni donositi teške, nekada i nepopularne odluke, za koje je vrijeme pokazalo da su bile ne samo hrabre nego i ispravne. Nikada nismo niti ćemo kalkulirati sa interesima države. Uvijek ćemo iskreno zastupati sve ono za što duboko vjerujemo da je u interesu države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. I u budućnosti ćemo tako nastaviti, ohrabrujući sve druge i političke stranke i pojedince da se bezrezervno stave u zaštitu interesa države Bosne i Hercegovine, te da o ključnim državnim interesima ne samo pronađemo zajednički jezik nego da i tu vrstu zajedničkog jezika provedemo u djela. Nikada nećemo odustati od borbe za domovinu, nikada mi nećemo unositi razdor među one koji su za državu Bosnu i Hercegovinu.

Uvijek ćemo biti tu, zajedno sa drugima, riješeni da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo živjeli u boljoj i normalnoj državi, jer domovina je najvrijednije što imamo.

Kompletan izborni progrma Željka Komšića moćete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak