Komšić i Tuerk o ulasku u NATO i EU

Radiosarajevo.ba
Komšić i Tuerk o ulasku u NATO i EU

Bosna i Hercegovina trebala bi što prije dobiti akcijski plan za članstvo u NATO-u jer bi se tako povećala njezina stabilnost, ocijenili su u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare slovenski predsjednik Danilo Tuerk i predsjednik predsjedništva BiH Željko Komšić, javlja Fena.

I razumijevanje i prijateljski odnos

"Za razliku od drugih zemalja koje nas podržavaju, ali nemaju uvijek potpuno razumijevanje našu situaciju, kod Slovenije imamo razumijevanje i prijateljski odnos", rekao je Komšić nakon razgovora s Tuerkom na Brdu kod Kranja.

Komšić se sastao s Tuerkom na početku svog dvodnevnog posjeta Sloveniji, tijekom kojega će se sresti i s predsjednikom vlade Borutom Pahorom i ostalim visokim slovenskim dužnosnicima.

Komšić je istaknuo da Bosna i Hercegovina sa Slovenijom ima odlične političke odnose i kontakte na svim razinama, da je s Tuerkom najviše razgovarao o "putu BiH prema NATO savezu" u svjetlu aktualnih dilema o butmirskom procesu, te da će se Slovenija kao članica EU-a i NATO-a angažirati kako bi BiH što prije dobila akcijski plan za članstvo.

"Došlo je vrijeme da NATO bez odgađanja dodijeli BiH akcijski plan za članstvo, to nije puki cilj nego sredstvo za stabilizaciju BiH i bila bi pogreška kad se ne bi shvatilo od kakvog je strateškog značenja put te države prema NATO-u", istaknuo je slovenski predsjednik Danilo
Tuerk, prenosi Fena.

Dodao je da u NATO-u nema suglasnosti o tome, ali da će se Slovenija angažirati na svim razinama kako bi senzibilizirala čelnike u zemljama NATO-a da BiH dobije akcijski plan.

Komšić i Tuerk razgovarali su i o ponovnom jačanju trgovinske razmjene, koja je lani dosegla skoro jednu milijardu eura ali je ove godine u padu, kako je dodao Tuerk zbog recesije i ekonomske krize. Dvije zemlje traže i mogućnosti za zajednički nastup na trećim tržištima.

Devizna štednje kao pitanje sukcesije


Na novinarsko pitanje o problematici štediša Ljubljanske banke Sarajevo, koja opterećuje odnose dviju država, Komšić je rekao da o tome nije govorio s Tuerkom, ali da o tome dijalog vode dvije vlade i da će to biti predmet njegovih razgovora s Pahorom.

Tuerk je ponovio da Slovenija na pitanje devizne stare štednje građana u bankama na području nekadašnje Jugoslavije gleda kao na sukcesijsko pitanje.

"Došlo je vrijeme da se razmisli kako ubrzati taj sukcesijski proces i kako napredak u odnosima država nasljednica bivše Jugoslavije konkretizirati i na tom području", rekao je Tuerk.

Slovenski je predsjednik rekao da se zauzima da što prije dođe do sastanka visokih predstavnika za sukcesiju država nastalih na području bivše Jugoslavije i do realizacije aneksa c sporazuma o sukcesiji koji su nasljednice 2002. potpisale u Beču, javlja Fena.

Njime se po Tuerkovim riječima predviđa da se pitanje stare devizne štednje i obveza nekadašnje Narodne banke Jugoslavije rješavaju u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak