Komšić: Da sam na mjestu onih koji donose odluke u Srbiji, bio bi kosponzor rezolucije

11
Radiosarajevo.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u subotu, 18. maja, u Sarajevu da bi on, da je na mjestu ljudi koji donose odluke u Srbiji, bio kosponzor rezolucije o genocidu o Srebrenici.

Dodao je da bi tako postupio jer ta rezolucija nije usmjerena ni protiv kojeg naroda ili države i ne govori ni o kakvoj kolektivnoj krivici.

Željko Komšić je naveo da rezolucija govori o onome što se nažalost desilo 1995. i o potrebi da se čuva sjećanje na te trenutke i pogotovo na žrtve.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

"Kad je u pitanju politika zvaničnog Beograda vezano za rezoluciju o Srebrenici očekivao sam da postupe pametnije. Nažalost, manjak mudrosti i želja za zloupotrebom situacije su i ovaj put prevladali", rekao je Komšić.

Podsjetimo, usaglašen je konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici s uvrštenim prvim amandmanom Crne Gore i još jednim dodatkom, koji su sada sastavni dio rezolucije.

Objavio je to kasno u petak, 17. maja, na društvenoj mreži X Zlatko Lagumdžija, predstavnik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima.

"Prvi amandman izbija argumente lažnim patriotima, koji promovišu nepostojeću krivicu 'genocidnih naroda', dok drugi ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima, koje nije samo moto EU, nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama", napisao je Lagumdžija.

Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici: Lagumdžija predstavio amandmane

"Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama!", dodao je.

Generalna skupština UN-a će se o tekstu rezolucije, podsjećamo, izjasniti naredni četvrtak, 23. maja.

Kako je bilo na obilježavanju 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo, pogledajte u našoj galeriji:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak