Koliko su nam djeca sigurna na internetu?

Radiosarajevo.ba
Koliko su nam djeca sigurna na internetu?

U organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, u saradnji s Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS u Sarajevu, danas je organizirana regionalna konferencija pod nazivom 'Sveobuhvatan pristup rješavanju problema sigurnosti djece i mladih na internetu'.
Konferencija koju su podržale organizacije Save the Children i Fondacija OAK, organizovana je u svrhu podizanja svijesti bh. javnosti i nadležnih institucija o sigurnosti na netu te razvoja regionalne saradnje između državnih institucija i nevladinih organizacija u oblasti borbe protiv iskorištavanja djece putem interneta

Direktorica Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS Amela Efendić istakla je da je u situaciji u kakvoj se nalazi BiH, sa političkim, ekonomskim i socijalnim problemima, veoma teško skrenuti pažnju na problem sigurnosti djece na internetu:

"Tek kada dijete bude izloženo neprimjerenom sadržaju i kada se desi da se odrasli pedofil približi djetetu posredstvom društvene mreže, dogovori susret s njim i zloupotrijebi ga na psihički ili fizički način, tek tada razgovaramo o tom slučaju, podigne se pažnja javnosti i mediji se aktiviraju. Potom se sva prašina slegne i prestanemo razmišljati o tome.

Sigurna sam da će ova konferencija doprinijeti angažmanu svih nas na sprečavanju ovog problema u našoj državi i podizanju svijesti naše javnosti da taj problem postoji", kazala je Efendić u izjavi za agenciju Anadolija. Ona je izrazila nadu da će konferencija prije svega podići svijest roditelja.

Na konferenciji će biti održani paneli o sigurnijem korištenju interneta,potencijalima za sigurnosne centre u svrhu kreiranja sigurnijeg digitalnog svijeta, te nacionalni programi za siguran internet i mogućnosti regionalne saradnje.

Konferenciji prisustvuju predstavnici relevantnih institucija iz BiH i regiona, agencije za provedbu zakona i obrazovne institucije, kao i organizacije civilnog društva. Učesnicima su se obratili i predstavnici INSAFE-a, Međunarodnog udruženja internet sos linija (INHOPE), Interpola i predstavnici pojedinih evropskih centara za sigurniji internet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak