Koliko koraka dijeli BiH od ukidanja viza?

Radiosarajevo.ba
Koliko koraka dijeli BiH od ukidanja viza?

Vođa Tima za liberalizaciju viznog režima BiH Samir Rizvo izjavio je da će nakon sastanka s predstavnicima Evropske komisije u utorak u Briselu biti poznato koliko koraka dijeli BiH od ukidanja viznog režima, piše FTV.

Rizvo je naglasio da BiH očekuje pozitivno mišljenje Evropske komisije, kao i dodatne preporuke neophodne za ubrzavanje procesa ukidanja viza.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija jedina je mjerodavna za ocjenjivanje do sada urađenog iz Mape puta, tako da sve ranije iznesene ocjene o vremenu ukidanja viza za građane BiH ne moraju biti konačne. "Oni insistiraju na svim uslovima iz Mape puta, nijedan nije manje ili više važan", rekao je Rizvo i dodao da se na ovim sastancima, osim konkretnih zadataka, daju i sugestije o tome šta bi trebalo da se uradi da bi neki od uslova bio ispunjen.

U BiH postupaju po instrukcijama Evropske komisije, ali postoji nekoliko pitanja koja su političke prirode i za koje je potrebno da se postigne politička saglasnost kako bi neki od zakona bili doneseni. Rizvo navodi da su ta politička pitanja najosjetljivija i da od njih najviše zavisi šta će se dešavati u narednom periodu.

U toku umrežavanje matičnih kancelarija

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Sredoje Nović izjavio je da je u toku umrežavanje svih matičnih kancelarija u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH što je preduslov da bi krajem godine moglo da počne izdavanje biometrijskih pasoša.

On je rekao da će umrežavanjem matičnih kancelarija u BiH i stavljanjem pod kontrolu cijelog sistema biti omogućeno da policijski organi automatski provjere identitet i lične podatke osobe koja je podnijela zahtjev za biometrijski pasoš.

Nović je naveo da bi do 1. jula trebala biti instalisana sva oprema za izdavanje biometrijskih pasoša i da tada krene "testna faza" provjere sistema.

"Sve je pripremljeno za izdavanje novih pasoša koji garantuju apsolutnu zaštitu ličnih podataka građana", konstatovao je Nović.

Uvođenje biometrijskih pasoša obaveza je BiH u daljem procesu liberalizacije viznog režima.

rtvfbih/srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak