Kojović: Novac za ceste osigurati uštedama, a ne dodatnim nametima

Fena
Kojović: Novac za ceste osigurati uštedama, a ne dodatnim nametima

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ocijenio je, nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jutros usvojio izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH, da "aktuelna vladajuća većina nema moralni kredibilitet za to jer građani nemaju povjerenja da će vlast utrošiti taj novac za ono za što je i namijenjen".

"Interesantno je također vidjeti da se nacionalisti ne mogu složiti oko očigledno dobrih i važnih odluka za BiH, kao što su NATO ili EU ili Energetska zajednica, a kada je u pitanju prebacivanje tereta kredita na građane, složni su. Samo pitanje da li nam je ili ne povećanje akciza neophodno je de facto ireleventno jer se za ljude koji taj novac trebaju trošiti u javnom interesu već decenijama vežu afere političkog kriminala i djelovanje u korist ličnog, partijskog, a ne u korist opšteg i dugoročnog interesa BiH". smatra Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Novac za investicije u ceste i infrastrukturu, navodi on, treba tražiti u smanjenju javne neproduktivne potrošnje, dakle u troškovima državne administracije, smanjenjem poreskih i parafiskalnih opterećenja privredi i pravednijem oporezivanju kapitala i imovine.

"Mjere poput ovog povećanja akciznih nameta građanima i daljnje opterećivanje realnog sektora su i proizvele pad rasta BDP-a i to je zapravo jedini vidljivi rezultat pokušaja ove vlasti da zemlju povede putem ekonomskog oporavka", poručuje Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak