Kod Travnika ekshumirani posmrtni ostaci 44 osobe

Radiosarajevo.ba
Kod Travnika ekshumirani posmrtni ostaci 44 osobe
Ekshumacija na katoličkom groblju u mjestu Dolac, općina Travnik, koja je započela 1. aprila, završena je danas. Ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci 44 osobe.
 
"Po riječima vještaka sudske medicine dr. Hamze Žuje koštani uzorci za DNK analizu uzeti su na licu mjesta osim za 12 osoba koje su pronađene u masovnim i zajedničkim grobnicama", kazala je danas Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.
 
Dodala je da su koštani uzorci za ovih 12 osoba uzeti danas u prosekturi Prahulje - Travnik zbog izmiješanosti skeletnih ostataka ekshumiranih osoba.
 
Posmrtni ostaci će biti ukopani u posebnom dijelu groblja gdje će ostati do konačne identifikacije, kazala je Čengić.
 
Prošle sedmice je šefica banjolučkog ureda Instituta za nestale osobe BiH Milijana Bojić, govoreći o ekshumaciji na groblju u Dolcu, izjavila kako se pretpostavljamo da je riječ o “žrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti koje su stradale u proteklom ratu”. 
Na lokalitetu katoličkog groblja u Dolcu od 2006. godine do sada ekshumirano 58 žrtava – 2006. godine rađena je ekshumacija na ovom lokalitetu kada je ekshumirano 17 žrtava, 2009. ekshumirano je šest i 2010. tri žrtve.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak