Koalicija Jednakost: Zabrinutost izjavama oko popisa

Radiosarajevo.ba
Koalicija Jednakost: Zabrinutost izjavama oko popisa

Koalicija „Jednakost“ izrazila je zabrinutost zbog načina na koji nadležne institucije informiraju javnost o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013.

Koalicija je skrenula pažnju na izjavu direktorice Federalnog zavoda za statistiku Hidajete Bajramović, "gdje se bez ikakvih dodatnih objašnjenja pravne materije o kojoj se govori, navodi da su „u Zakonu o popisu stanovništva predviđene prekršajne sankcije za građane koji netačno odgovore na pitanja tokom oktobarskih popisa i da se te sankcije kreću od 100 do 10.000 KM“".

Pored toga, navodi da uz informaciju o prekršajnim sankcijama predviđenim za građane nije javnosti predočen i podatak da član 44. istog Zakona predviđa novčane kazne i za osobe koje protivno volji osobe obuhvaćenog popisom utiču na tu osobu da se protiv svoje volje izjasni o etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti ili vjeri.

„Ova izjava data je bez navođenja izuzetno relevantne informacije da na pitanja o etničkom/nacionalnom i vjerskom izjašnjavanju građani imaju pravo da se ne izjasne, te da u slučaju ovih pitanja, kao i pitanja o maternjem jeziku, ne postoje tačni ili netačni odgovori, a samim tim ni sankcije koje propisuje Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013“, saopćila je Koalicija Jednakost.


Pitanja izjašnjavanja o vjeri i etničkoj/nacionalnoj pripadnosti "od početka su u fokusu javnosti i oko njih se već uveliko vode kampanje koje zadiru u pravo na slobodno izjašnjavanje i stvaraju atmosferu straha i nepovjerenja u sam popisni proces". „U takvoj atmosferi, ovakav pristup informiranju javnosti unosi dodatno nepovjerenje i obeshrabruje građane i građanke da na ova delikatna pitanja odgovore bez straha i pritisaka.“

Ističu da najviši standardi poštovanja ljudskih prava moraju biti garantirani u svim aspektima popisnog procesa, pa tako i u informiranju javnosti od strane službenih osoba i institucija. 

Apelujemo na sve sudionike u ovom procesu da ozbiljno shvate svoju ulogu u ispravnom i potpunom informiranju javnosti o popisnom procesu i da se u svojim javnim istupima pridržavaju profesionalnih standarda, jer u suprotnom doprinose stvaranju atmosfere straha i nepovjerenja u vezi sa sigurnošću i legitimnošću samog popisa“, saopćeno je iz Koalicije Jednakost. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak