Koalicija civilnog društva protiv prijedloga dva HDZ-a

Radiosarajevo.ba
Koalicija civilnog društva protiv prijedloga dva HDZ-a

Za prijedlog ustavnih promjena koji je u ponedjeljak dogovoren na nivou stranaka HDZ i HDZ 1990, Koalicija organizacija civilnog društva smatra da ne može biti kredibilan napor na putu u EU

Varijanta HDZ-a bez podrške, prijedlog ima i SNSD

Koalicija koju čine predstavnici dvadesetak organizacija civilnog društva, aktivno prati i analizira sve prijedloge za ustavne promjene koji dolaze iz stranaka. Rok za harmonizaciju prijedloga i donošenje ustavnih promjena u skladu sa presudom Sedić Finci ističe za nekoliko dana, tačnije 31. avgusta.

U svom saopćenju, Koalicija osuđuje neodgovornost predstavnika političkih partija u BiH, prije svega HDZ i HDZ 1990, koji su, uprkos oštrom protivljenju organizacija civilnog društva, uputile u parlamentarnu proceduru prijedlog koji je identičan onom koji su ranije dogovorili SDP i HDZ.

Podsjetimo se, ovaj dokument je analiziran tokom okruglog stola 19. jula, kada su predstavnici civilnog društva uložili konkretne primjedbe, smatrajući da on ne samo da održava postojeću diskriminaciju ostalih, već bi došlo i do diskriminacije pojedinih konstitutivnih naroda na područjima gdje se brojčano nalaze u manjini uz odnosu na druge konstitutivne narode. Tada je Dervo Sejdić ocijenio kako ovakav dokument nema za cilj uklanjanje diskriminacije prema nacionalnim manjinama nego se bavi zaštitom prava konstitutivnih naroda. Opširnije o tome možete čitati na ovom liku.    

"Smatramo da bi ovaj prijedlog, ukoliko bude usvojen, produbio diskriminaciju i značajno umanjio ljudska prava, te doveo do konačne podjele BiH društva i ozakonio etnički ekskluzivitet kao princip funkcionisanja društva, što je apsolutno neprihvatljivo."

Ovaj prijedlog, smatraju u koaliciji, stavlja građane/ke BiH koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna etniciteta u trajno diskriminiran položaj, uvodeći tzv. „vrijednost glasa“ umanjuje im pasivno biračko pravo kroz smanjenu mogućnost kandidiranja u kantonalnim skupštinama, faktički onemogućuje svaku mogućnost njihovog ulaska u Predsjedništvo BiH, te potpuno minimizira učešće izabranih predstavnika/ca iz ove grupacije u procesu predlaganja i donošenja odluka.

"Pozivamo izabrane predstavnike građana/ki BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu Federacije BiH da onemoguće da ovaj prijedlog dobije potrebnu većinu u parlamentima. Svaki izabrani predstavnik u parlamentima koji bi glasao za ovakav prijedlog bi time dao glas za diskriminaciju i ograničavanje ljudskih prava, te bi trajno bio odgovoran za konačan kraj građanskog društva u BiH i ustavnu legitimizaciju rezultata etničkog čišćenja u BiH."

Koalicija organizacija civilnog društva pozvala je predstavnike Evropske Unije da ostanu dosljedni osnovnim vrijednostima na kojima EU počiva - a to su antidiskriminacija, jednakost i ljudska prava - i ni u kojem slučaju ne uvaže ovaj prijedlog kao kredibilan napor predstavnika/ca vladajućih partija u BiH u kontekstu rješavanja presude „Sejdić-Finci“.

U ime Koalicije organizacija civilnog društva, saopćenje su potpisali:
Dervo Sejdić
Jakob Finci
UG Zašto ne (Sarajevo)
Kali Sara - Romski informativni centar (Sarajevo)
ACIPS (Sarajevo)
Forum građana Tuzla
Sarajevski otvoreni centar
OKC Abrašević (Mostar)
Antifašistička akcija BiH
Pravni institut u BiH (Sarajevo)
Euro Rom (Tuzla)
Inicijativa mladih za ljudska prava (Sarajevo)
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA (Sarajevo)
Akcija građana (Sarajevo)
UNSA GETO (Banja Luka)
REVOLT (Tuzla)
Fondacija Ekipa (Sarajevo)
Evropski istraživački centar (Sarajevo)
Fondacija CURE (Sarajevo)
Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo)

Vezano: Moguća BiH: Distrikt Sarajevo i jedan predsjednik

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak