Ko uništava bijeljinsku Fabriku šećera?

Radiosarajevo.ba
Ko uništava bijeljinsku Fabriku šećera?


Prije nekoliko dana radnici bijeljinske Fabrike šećera, predratnog giganta privrede ove regije i čitave Bosne i Hercegovine, stupili su u štrajk. Nakon što su uložili mnogo truda da pokrenu fabriku, za koju su pronađene investicije, rad fabrike je obustavljen, jer je Specijalno tužilaštvo RS pokrenulo istragu protiv većinskog vlasnika fabrike.

Radnici ne žele da vrše pritisak na rad pravosudnih institucija i utiču na tok postupka, već žele da spriječe propast fabrike i gubitak radnih mjesta. Vlada RS nije zainteresovana da učini bilo šta kako bi spasila ovo preduzeće, iako je i sama vlasnik oko 25% kapitala. Tako su radnici počeli tešku borbu za spas svojih radnih mjesta.

U pismu koje su uputili najistaknutijim političarima u RS-u, radnici ističu da „Danas, kada cijeli svijet grca u ekonomskim teškoćama, 'neko' ne želi ili ne zna da ovakav privredni gigant u Republici Srpskoj – Bosni i Hercegovini postoji i da je sa gledišta ekonomije potencijal za koji bi se svaka država u svijetu nesebično založila da omogući nesmetan rad.

Navodi se da je fabrika šećera je zaustavljena u momentu kada je nakon 18 godina ponovo krenula sa radom.

„Fabrika koja u svom proizvodnom lancu zapošljava preko 10.000 ljudi, u ovoj eri nezaposlenosti, neimaštine mora imati prioritet od posebne važnosti. Smatramo da niko nema pravo da nam oduzme pravo na rad i da živimo od rada kao sav normalan svijet“, stoji u pismu radnika.

Radnici smatraju da Vlada RS-a ne smije dopustiti da ovakav privredni gigant propadne, a da 10.000 ljudi budu taoci jednog čovjeka ili administrativnih poteza pojedinaca.

Fabrika je prestala sa radom 1993. godine. U stečaj je otišla 2007., a 2010. godine uz saglasnost Vlade RS, povjerilaca u stečaju i Privredne komore RS prihvaćeno je pismo namjere strateškog partnera AGROCOOP-a iz Banjaluke.

Na osnovu pisma namjere urađen je plan reorganizacije fabrike. Realizaciji plana reorganizacije pristupilo se u novembru 2009. godine. U oktobru 2010. godine fabrika je nakon 18 godina ponovo puštena u rad.

Fabrika u stalnom radnom odnosu ima 210 radnika, preko 200 radnika u sezoni, preko 3000 domaćinstava je angažovano za proizvodnju šećerne repe na području Semberije i Posavine, oko 400 autoprevoznika sa mehanizacijom, više od 50 malih i srednjih preduzeća i zanatskih radnji na remontnim poslovima.

Grubom procjenom za fabriku šećera godišnje bi indirektno radilo, više mjeseci, oko 10000 – 12000 radnika. Fabrika je u januaru 2011. godine sa investitorom uradila Plan remonta i rekonstrukcije za pripremu fabrike i modernizaciju, ali rad na ostvarenju plana je zaustavljen aktivnostima istražnih organa Specijalnog tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak