Ko podriva Bosnu i Hercegovinu nije naš partner

Radiosarajevo.ba
Ko podriva Bosnu i Hercegovinu nije naš partner


Bosna i Hercegovina može biti članica Evropske unije isključivo kao jedinstvena država. Oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri, kazao je nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague.

Dodao je da su vrata EU otvorena za BiH, ali da bh. političari odlučuju o tome koliko će brzo proći kroz ta vrata.

"Zabrinuti smo da će BiH zaostati za zemljama u regionu. Podsjećam da je dobar napredak postignut početkom ove godine, ali je od tada stanje razočaravajuće", kazao je Hague, prenosi Fena.

U BiH je, pojasnio je, doputovao da bi ohrabrio političare u ovoj zemlji da preduzmu sve neophodne aktivnosti radi što bržeg napredovanja BiH ka EU i NATO-u.

"BiH ima jednake mogućnosti kao i sve zemlje u regionu. Ako zaostane, to će najviše pogoditi njene građane. Apeliram na političare da preduzmu korake koji će doveti do otključavanja zastoja u procesu implementacije presude "Sejdić – Finci" kao i pitanja vojne imovine", istakao je Hague.

Podsjetio je da je njegova zemlja iskren i odan prijatelj BiH te da će nastaviti pružati kontinuiranu podršku BiH na njenom putu ka EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je u obraćanju medijima istakao da je s Haguem imao otvoren i prijateljski razgovor u kojem je morao odgovarati i na neugodna pitanja.

"Upozoren sam da se svi moramo uozbiljiti i početi raditi na dobrobit građana BiH i sve ono za što primamo plaću iz državnog proračuna", kazao je Bevanda.

Hague će se u nastavku posjete BiH danas sastati i s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak