Ko je Rašid Selimovič, novi Dodikov 'investitor'

Radiosarajevo.ba
Ko je Rašid Selimovič, novi Dodikov 'investitor'


Piše: Vuk Bačanović

Vlada Republike Srpske je jučer – a bez predviđenog tendera – usvojila pismo namjere firme "Comsar Energy" sa Kipra ruskog biznismena Rašida Selimoviča Sardarova za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Ugljevik.

Ugovoreno je i osnivanje preduzeća "Comsar Energy Republika Srpska", u kojem će kiparska firma imati 90 odsto, a Rudnik i Termoelektrana Ugljevik 10 odsto vlasničkog udjela.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić je najavio da će prilikom izgradnje „Ugljevik 2“ biti uposleno .1000 ljudi, a da će se u novoizgrađenom kompleksu otvoriti 700 radnih mjesta.

Čak i kad izuzmemo fundamentalnu činjenicu da je koncept „stranih investicija“ zapravo koncept neokolonizacije (umjesto da gradimo svoje termoelektrane u javnom vlasništvu, imat ćemo situaciju u kojoj će strani „investitor“ ostvarivati enormne profite u zamjenu za jeftin ugalj i minimalne nadnice za 700 novih robova), kapitalizam po Dodiku je u toj mjeri divlji da u njemu za kolosalne pljačke više nisu potrebni na namješteni tenderi.


No, da vidimo kome će Dodik i Džombić prepustiti 700 svojih građana na sistematsko izrabljivanje. Rašid Sardarov je ruski „kontroverzni“ biznismen. Jedna od prvih izlistanih stranica nakon ukucavanja njegovog imena u tražilici jeste „Russian mafia“.

Serdarov, rodom Dagestanac, je oligarh proizašao iz sovjetske direktorske birokratske kaste. Od generalnog direktora “Inter Soyuza” transformisao se generalnog direktora, a zatim i vlasnika South-Urals Industrial Company, te počeo razvijati druge tranzicijske biznise.

Da su se “investicije” posvuda isplatile svjedoči i činjenica da je Seradorv postao i vlasnik izdavačke kuće “Sovershenno Sekretno”, a potom i čitave planine u Donjoj Austriji. Imanje je, kao i svoje privatne veleposjede u Rusiji, okružio ogradama i postavio naoružane čuvare. U Rusiji je Serdarov vlasnik kompletnih šumskih dobara koje također okružuje žicom, dok njegovi naoružani ljudi zabranjuju svaki pristup “običnim smrtnicima”.

Serdarov je poznat i kao strastveni lovac. Internet je preplavljen fotografijama njega i njegovih pratioca koji poziraju pored ubijenih medvjeda, nosoroga i drugih životinja. S obzirom da je Nebojša Radmanović nedavno objavio svoju političku biografiju “Mandat naroda” (na naslovnoj stranici fotografija srdačnog rukovanja Radmanovića i Putina), u kojoj također demonstrira svoj afinitet ka iživljavanju nad medvjedima, moguće je da će i Serdarov uskoro ustrijeliti nekoliko primjeraka ove bosanske faune pred izumiranjem.

O bogatstvu i luksuznom životu Serdarova možda i ponajviše svjedoči činjenica da je na rođendanskoj zabavi njegove supruge nastupio – Elton John.

Tako je započeo još jedan Dodikov projekat čuvanja “stabilnosti Srpske”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak