Ko je bio nadležan da kontroliše kamenolom i koliko je on doprinio tragediji Donje Jablanice?

10
Radiosarajevo.ba

Dok se još broje žrtve i traže nestali u Donjoj Jablanici, sve je više sumnji da je tragediji doprinio kamenolom iznad ovog bosanskohercegovačkog naselja. Naročito nakon što je i premijer Federacije BiH ustvrdio da toliko žrtava sigurno ne bi bilo bez kamenoloma.

Iako se tek treba utvrditi koliko je kamenolom stvarno doprinio tragediji u Donjoj Jablanici, samo njegovo postojanje iznad naselja predstavljalo je sigurnosnu prijetnju.

"Redoslijed aktivnosti jeste da se polazi od uviđajnih radnji do izučavanja sadržaja dokumentacije vezane za sam kamenolom. Odnosno, ukoliko je bilo eksploatacije, da li je ona vršena u skladu sa standardima koji reguliraju tu oblast. Činjenica je kako će pitanje o regulaciji biti dosta teško jer je manjka", rekao je za Al Jazeeru Sandi Dizdarević, stručnjak za sigurnost.

FUP u akciji: Pronađena osoba koja je sarajevskim školama slala lažne dojave o postavljenim bombama

"Ova Vlada nije zasigurno izdala nikakvu koncesiju za kamenolom niti mi imamo evidentirane koncesijske prihode za taj kamenolom, ali zadužila sam ministarstvo da izvuče svu dokumentaciju iz arhive", rekla je Marija Buhač. premijerka HNK.

U šumarstvu HNK koje je u posjedstvu zemljišta kažu kako nemaju nikakavih koncesijskih niti drugih dokumenata, kao ni prijava o kamenolomu. Isto tvrde i u Inspkeciji za okoliš.

Bivši ministar privrede HNK tvrdri kako nije ni znao za kamenolom.

"Niti je bilo izvještaja inspekcije da neko nešto ilegalno radi. Nikakvog traga zvaničnog u ministarstvu mi nismo smatrali", kaže Željko Laketić, bivši ministar privrede HNK.

Laketić smatra kako se moraju utvrditi činjenice jer se kamenolom iznad kuća nije smio ni otvoriti.

"Treba se utvrditi ko je bio nadležan da to kontroliše i je li bilo ilegalnih papira za šta ja tvrdim da nije", rekao je Laketić.

Iz Tužilaštva HNK su potvrdili kako je formiran predmet na kojem radi tim tužitelja s posebnim naglaskom na kamenolom.

Postavlja se pitanje - Kako je moguće da takav kamenolom postoji, a da za njega službeno niko ne zna?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak