Knotz: Niko ne može biti iznad pravosuđa

Radiosarajevo.ba
Knotz: Niko ne može biti iznad pravosuđa

Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Ulrike Maria Knotz u današnjem intervjuu za Dnevni avaz kazala je da međunarodna zajednica s velikom pažnjom prati aktuelne napore nadležnih institucija u BiH usmjerene na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Knotz je potcrtala kako je važno da u jednoj pravnoj državi kakvoj teži BiH, niko ne može stajati iznad pravosuđa. Naglasila je da policija, tužilaštvo i sudovi svoj posao moraju obavljati bez političkog pritiska, ali i bez vlastite i političke agende. 

"Slično kao u Srbiji i Hrvatskoj, i u BiH ima predstavnika pravosuđa i policije, koji imaju ozbiljne namjere u borbi protiv korupcije i zloupotrebe službenog položaja i koji pokušavaju obavljati svoj posao savjesno i neovisno, te time generalno povesti zemlju naprijed. Kako bi se ovim ljudima dala podrška, također i protiv pritiska iz vlastitih redova i političkog utjecaja, posebno je važno budno civilno društvo. Nevladine organizacije, koje javno kritiziraju pogrešan razvoj, pružaju važan doprinos u jačanju vjerodostojne pravne države", naglasila je u razgovoru za Dnevni avaz ambasadorica Njemačke. 

Na pitanje stvara li se sada i u BiH ambijent za provođenje poglavlja 23. (pravosuđe) i 24. (sigurnost) pravne stečevine Evropske unije, Knotz je kazala da su ta poglavlja od presudnog značaja za proces pristupanja Evropskoj uniji.

"Mislim da se uopće ne može precijeniti značaj pravne države za razvoj jedne zemlje. Ako ljudi imaju osjećaj da u njihovoj zemlji ima nepravde, da se pravo ne primjenjuje isto na sve i da je običnom građaninu teško da ostvari svoje pravo, to stvara atmosferu nezadovoljstva i pesimizma. Isto tako, to koči privredni razvoj, jer je pravna sigurnost ključni faktor za firme prilikom donošenja odluke o ulaganju", kazala je ambasadorica Knotz. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak