Kip svetog Jakova ostao netaknut iako je poplava uništila sve u njegovoj blizini: 'Ovo je znak'

10
Radiosarajevo.ba

Svetište sv. Jakova u Deževicama pretrpilo je ogromne štete u nedavnim poplavama koje su pogodileBosnu i Hercegovinu.

Priroda je pokazala svoju silu, uništivši gotovo cijelu infrastrukturu svetilišta, no u srcu ruševina jedan simbol vjere i nade ostao je netaknut – kip svetog Jakova.

Poplave koje su zadesile područje Deževica odnijele su mostove, puteve i naselja, a devastacija nije zaobišla ni svetilište koje je stoljećima bilo duhovno utočište za brojne hodočasnike.

Pogledajte stravičnu simulaciju uragana Milton: Ovakva katastrofa nije viđena stotinu godina

Iako su zidovi svetilišta srušeni, drveni kip svetog Jakova, čuvara ovog svetog mjesta, ostao je čudesno neokrznut. Stanovnici i hodočasnici koji su ga zatekli po povlačenju vode govore o ovom događaju s dubokom emotivnom snagom, opisujući ga kao pravo čudo.

Mještani Deževica izražavaju tugu zbog ogromnog gubitka, no ističu kako ih prizor netaknutog kipa ohrabruje u obnovi svetišta.

Foto: Kresevo.info: Kip svetog Jakova

"Ovo je znak da ne smijemo odustati. Sveti Jakov nas i dalje čuva, čak i kada sve oko nas nestaje," izjavio je načelnik Renato Pejak.

"Ovo mjesto ima posebnu vrijednost, ne samo za Deževice, nego i za širu zajednicu. Iako smo suočeni s velikim izazovima, obnovit ćemo ga", poručili su mještani, javlja portal Centralna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak