Kinezi će graditi autoput Banjaluka - Doboj

Radiosarajevo.ba
Kinezi će graditi autoput Banjaluka - Doboj

U dugogodišnju priču o izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj od danas su uključeni i Kinezi, a Republika Srpska trebalo bi da se kod njihove banke zaduži za iznos od oko 400 miliona eura. 

Prvi korak je napravljen, ustvrdio je premijer RS-a Aleksandar Džombić, nakon što je "China Road & Bridge Corporation“ stala u red poslije "Alpine" i "Strabaga", slovenskog "CPM-a", španskih i drugih firmi, s kojima nije realiziran posao izgradnje tog putnog pravca. 

S predstavnicima te kineske kompanije u Doboju je, nakon tematske sjednice entitetske vlade, potpisan predugovor o izgradnji autoputa na ovoj trasi. 

Na konačni će se pričekati, jer je predugovor s kineskom firmom temelj za pregovore sa kineskom izvoznom bankom koja bi trebalo da odobri kredit za izgradnju ovog autoputa.

Ako kineska banka da odobrenje za zaduženje RS-a, izgradnja autoputa počet će u martu sljedeće godine, dok se završetak radova očekuje 2014. 

“Riječ je o projektu vrijednom 400 miliona eura čije potpisivanje je plod dugotrajnih pregovora koje je počeo predsjednik RS Milorad Dodik još 2010. godine u funkciji predsjednika Vlade, a koje smo danas doveli do potpisivanja ovog predugovor”, rekao je predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić. 

Kredit za izgradnju autoputa, koji bi trebalo da odobri kineska izvozna banka predviđa finansiranje 85 procenata troškova izgradnje autoputa, dok će 15 procenata troškova finansirati Vlada RS-a. 

“Riječ je o kreditu sa grejs periodom od tri godine i rokom otplate od 15 godina, gdje će kamatna stopa biti između četiri i pet posto”, potvrdio je entitetski premijer. 

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović napominje da je Vlada dobila “čvrsta obećanja” izvođača radova da će autoput biti završen do 1. jula 2014. godine. 

Autoput će biti svečano otvoren na dan, kako je kazao, “proslave godišnjice Komunističke partije Kine”. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak