Kebo, Zukić i Osmanović o smjeni federalne vlasti

Radiosarajevo.ba
Kebo, Zukić i Osmanović o smjeni federalne vlasti


Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo primio je danas delegaciju ministara Vlade Federacije Bosne i Hercegovine – inače stranačkih kolega (Stranka demokratske akcije, SDA) - na čelu sa ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Adilom Osmanovićem i delegaciju Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na čelu sa predsjednikom Kluba Amirom Zukićem.

Razgovaralo se o aktuelnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH i problemima koji se kontinuirano kreiraju i pojavljuju.

Tom prilikom, potpredsjednik Kebo je naglasio „da se Federacija nalazi u pat poziciji i potvrdio da ovo nije samo ustavna nego i politička kriza koja prijeti daljoj unutrašnjoj destabilizaciji odnosa i funkcionisanju institucija vlasti - sve strane moraju pronaći kompromisna rješenja u interesu naroda i građana Federacije BiH.“

Kada je u pitanju najavljena parlamentarne incijativa za rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, Kebo ocjenjuje „da se nisu stekli uslovi za izglasavanje takve odluke prije konačnog političkog dogovora, koji u sebi mora sadržavati jasne i nedvosmislene poruke građanima da će opšte stanje biti bolje“.

Niko nema pravo otvarati procese kojim će se dovesti u pitanje funkcionisanje vlasti, a pogotovo paralizovati rad institucija Federacije BiH, što bi nanijelo ogromnu štetu njenim narodima i građanima“, rekao je potpredsjednik Kebo.

Cijeneći da samo argumentiran, kompromisan i konačan dogovor političkih aktera u FBiH rješava nastalu situaciju, potpredsjednik Kebo je naglasio „da se nisu stekli uslovi za davanje njegove saglasnosti u eventualnom postupku imenovanja novih članova Vlade Federacije BiH“.

Potpredsjednik Kebo, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, istakao je da je potpuno svjestan svoje odgovornosti prema Parlamentu Federacije BiH, ali i delegatima Kluba bošnjaka koji su ga, u skladu sa Ustavom predložili na ovu funkciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak