Kebo apelovao na smirivanje tenzija i utvrđivanje odgovornosti svih

Radiosarajevo.ba
Kebo apelovao na smirivanje tenzija i utvrđivanje odgovornosti svih

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je, u dogovoru s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom, obavio razgovor s direktorom Federalne uprave policije Draganom Lukačem koji ga je informirao o stanju u Sarajevu i drugim dijelovima FBiH, te o mjerama koje će biti poduzete.

''Sada treba aktivirati i ostale institucije vlasti jer ovo nije samo policijski posao. Ljudi su opravdano nezadovoljni svojim životima i imaju demokratsko pravo da protestuju na zakonom predviđen način, ali paljenje, upotreba sile i rušenje simbola države predstavlja nasilje koje mora biti zaustavljeno i ne može biti osnova za bilo kakav društveni i politički dijalog'', rekao je Kebo.

On je dodao da moramo otvoriti mogućnosti za dijalog ali prvenstveno treba zaustaviti dolazak nekih grupa sa strane, skupljanje kamenja na određenim mjestima, što liči na nešto što je organizirano i što nema nikakve veze s opravdanim nezadovoljstvom ljudi.

''Sinoć sam zadnji izašao iz zgrade Predsjedništva, i mnogim policajcima sam pomagao da operu krv s glava jer su bili neopremljeni za izvršavanje složenih zadataka kao što je zaštita državnih objekata. To su čestiti ljudi, oni su nečija djeca, nečiji roditelji i sinoć su teško stradali'', istakao je Kebo.

Kazao je da je u jednom trenutku otišao do zgrade Vlade Kantona Sarajevo ali da tamo nije vidio borce niti druge ljude koji imaju pravo da protestuju, već ''drogirane momke koji su bacali kamenje'', a kada je pokušao da se obrati osiguranje ga je sklonilo s tog mjesta jer dijalog nije bio moguć.

''Apelujem za smirenost i utvrđivanje odgovornosti svih, od političara do onih koji su prekršili zakon'', rekao je Kebo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak