'Kaznena prijava protiv ministra Ivankovića'

Radiosarajevo.ba
'Kaznena prijava protiv ministra Ivankovića'

Član Seljačkoga saveza FBiH Dobroslav Vukmir prozvao je na današnjoj  konferenciji za novinare u Mostaru sve ministre u Vladi FBiH i premijera da ne prihvate program poticaja za poljoprivrednu proizvodnju za 2013. godinu koji je predložio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović. 

On je ustvrdio da poljoprivredni proizvođači iz programa poticaja koji je  predložio ministar Ivanković-Lijanović od 68 miliona maraka neće dobiti ništa. 

''Svi oni članovi 'Lijanovićevih udruženja' koji izađu na protest, najavljen sutra pred zgradom Vlade FBiH, kako bi se usvojio ovakav kriminalni program poticaja, bit će učesnici u pljački poticaja za primarnu poljoprivrednu proizvodnju", poručio je Vukmir.

Ovim putem, Koordinacija poljoprivrednih udruženja i Saveza Federacije BiH najavljuju i kazenu prijavu protiv ministra Ivanković-Lijanovića zbog, kako su ustvrdili, dvogodišnje pljačke u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. 

Predsjednik Seljačkoga saveza FBiH član Koordinacije poljoprivrednih udruženja saveza FBiH Dragan Pavlović je dodao kako je program poticaja za poljoprivrednu proizvodnju za 2013. godinu odbacilo više od 70 općinskih, kantonalnih i federalnih udruženja. 

Razlog tome, kako je kazao Pavlović, jeste što je već u program za 2013. godinu preneseno 25 miliona maraka obaveza iz 2012.,  a iz iste godine preneseno je još 800 apliciranih zahtjeva za kapitalna ulaganja. 

 "To je ukupno iz 2012. godine preneseno 35 miliona maraka obveza,  te u 2013.  za poticaj preostaje samo još tridesetak miliona maraka", objasnio je Pavlović.

"Međutim ni od tih tridesetak miliona maraka nema ništa ako se planirani poticaji za prozvodnju mlijeka u jednoj godini kreću od 18 do 20 miliona maraka i ako je resorni ministar predvidio za ovčarstvo 40 maraka po grlu, a u FBiH ima 300 hiljada ovaca", zaključio je Pavlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak