Kasumović Hadžiću: Vi ste reketaš

Radiosarajevo.ba
Kasumović Hadžiću: Vi ste reketaš


Fuad Kasumović, zamjenik državnog ministra finansija i trezora – inače kadar Stranke demokratske akcije u Vijeću ministara BiH – u saopštenju za javnost reagirao je na istupe bh. ministra transporta i komunikacija Damira Hadžića, koji je ocijenio nesuvislim tvrdnje SDA da je budžetski okvir od oko 950 miliona KM korak unazad za državu.

Kasumović je poručio kako je ova Hadžićeva tvrdnja odraz elementarnog poznavanja budžetske tematike te, više od svega, „naivnog nasjedanja SDP-a na Špirićeva i Dodikova muljanja“.

Pozivajući Hadžića na razgovor o budžetu u stilu „bilo kad i bilo gdje“, Kasumović je dodao kako gore navedena izjava ilustruje to da postoji dogovor Lagumdžija-Dodik: „Građani BiH moraju znati da smo morali 'platiti' za mjesto ministra vanjskih poslova, a cijena je zaustavljanje daljeg razvoja države BiH i jačanja entiteta“.

'Vi ste dobar reketaš'



Zamjenik ministra finansija BiH navodi da je za dogovor SDP-SNSD saznao prije tri mjeseca „od međunarodnih zvaničnika“ i kako u to nije htio vjerovati, a Hadžiću je postavio i nekoliko pitanja, koje možete vidjeti u priloženim faksimilima (slika iznad, slika ispod).



Na kraju saopštenja, Kasumović je za kolegu u Vijeću Hadžića dodao:

„Budžet je kompleksna materija koja se ne može razumjeti samo na osnovu Špirićevih laži i petominutnih razgovora predstavnika SDP-a sa Dodikom, Džombićem i Špirićem. Za Vas sam dosada preko medija saznao da ste dobar reketaš, a nikad nisam čuo da ste specijalista za budžet. Svom ministru Špiriću ništa ne vjerujem, al počinjem vjerovati u ono što mi je nedavno rekao da Dodik više neće plaćati neke lobiste protiv BiH, nego je našao domaće saradnike koji su efikasniji, a jeftiniji“.


Za komentar smo kontaktirali i SDP,
i u poslijepodnevnim satima smo dobili saopštenje. Naše čitaoce podsjećamo na raniju izjavu ministra Hadžića koji je poručio kako ne vidi „da je ugrožena bilo koja institucija BiH, kako to ocjenjuje SDA“.

'Kako je to loše za državu?'

Hadžićev je stav da SDA vraća stvari na početak time što želi ponovo razmotriti fiskalni okvir koji je već utvrđen; poručio je Hadžić SDA i da su, što se tiče SDP-a, prošla vremena kada se budžet za tekuću godinu usvajao krajem godine, kako je to radila prethodna vlast

„U odnosu na prošlu godinu povećanje je za 50 miliona i kako to onda može da bude loše za državu, pogotovo što smo u vremenu velike krize i recesije“, izjavio je ministar za Dnevni avaz i poručio da je naredna sjednica Vijeća ministara BiH u srijedu, na kojoj će da bude razmatran tekst nacrta novog budžeta, dan D za vlast i parlamentarnu većinu.

Očito, politički rat zahuktao se pred ovogodišnje (lokalne) izbore, a ovakvi komentari visokih stranačkih zvaničnika ponovo otvaraju pitanje stabilnosti koalicije u Federaciji BiH gdje su glavna politička okosnica SDA i SDP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak