Karkin za Turkovića tražio oslobađajuću presudu

Radiosarajevo.ba
Karkin za Turkovića tražio oslobađajuću presudu

Advokat Fahrija Karkin, branitelj Zijada Turkovića, danas je u Sudu BiH okončao iznošenje završnih riječi u predmetu Zijad Turković i drugi, insistirajući na tezi da su optužbe protiv njegovog branjenika temeljene na "lažnim iskazima svjedoka", posebno se fokusirajući na svjedoka  pokajnika/ zaštićenog svjedoka Isljama Kalendera i svjedoka Seada Dumanjića, javlja Fena.

Teza odbrane je da su ovi svjedoci, koji su bili suosumnjičeni u ovom predmetu čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi s više teških krivičnih djela, montirali krivnju prvooptuženom Turkoviću, a što se, prema mišljenju odbrane, naročito odnosi na svjedoka pokajnika, čiji je iskaz uložen u sudski spis kao jedan od dokaza.

Advokat Karkin se i danas kao i tokom prethodnih ročišta u više navrata pozivao na određene segmente Kalenderovog i Dumanjićevog svjedočenja, osporavajući njihovu istinitost, suprotstavljajući ih iskazima svjedoka odbrane, te ustvrdivši da su oni teretili njegovog branjenika kako bi sa sebe skinuli odgovornost.

Posljednjeg, petog po redu dana, iznošenja završnih riječi, Karkin je analizirao nalaz i mišljenje sudskog vještaka finansijske struke, iskaze 14 svjedoka odbrane, saslušanih tokom dokaznog postupka, te 37 dokaza objektivne naravi.

Naveo je da analiza novčanih tokova i vlasništva nad nekretninama koje su u posjedu Zijada Turkovića pokazuje da u tome nema ništa sporno, ustvrdivši da u vezi s tim "otpada" teza optužbe o pranju novca pribavljenog krijumčarenjem narkotika.

U tom kontekstu, Karkin je detaljno opisao način na koji je, prema tezi odbrane, prvooptuženi došao u posjed određenih nekretnina, podsjećajući pritom na značajnu imovinu koju je njegov branjenik naslijedio od svog oca, uključujući i nekretninu u Ulcinju, prihode od rentiranja kuće i prihode optuženikove supruge, te prihode ostvarene u svojstvu suvlasnika firme "Bau Invest", u vezi s čime je u sudski spis priložio određenu dokumentaciju.

Branitelj prvooptuženog, ponovno je potcrtao "medijski pritisak kojim je propraćeno suđenje u ovom slučaju" te ukazao na to da su neki štampani mediji objavili slike zaštićenih svjedoka, ocjenivši to dodatnim pritiskom u orijentiranom u pravcu osuđujuće presude.

Inače, na početku iznošenja završnih riječi advokat Karkin predložio je da se, usljed nedostatka dokaza, njegovom branjeniku izrekne oslobađajuća presuda, iznijevši, među ostalim, prigovor u pogledu zakonitosti dokaza u ovom krivičnom predmetu.   

Kako je najavljeno, na narednom ročištu, 10. oktobra završne riječi će dati prvooptuženi Zijad Turković.    

Uz Turkovića u ovom predmetu se terete i  Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić i Fadil Aljović.

Konkretno, optužnica aktere ovog slučaja tereti za sudjelovanje u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona KM ABS-banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, kao i iznudu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak