Kardinal Puljić predvodio Uskrsno bdijenje

Radiosarajevo.ba
Kardinal Puljić predvodio Uskrsno bdijenje


Bdijenje u uskrsnoj noći sa 7. na 8. aprla u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje jedanaestorice svećenika te uz asistenciju dvojice đakona.

Katolici danas proslavljaju Uskrs

Kardinal Puljić je najprije pošao sa svećenicima i đakonima do ulaza u katedralu te blagoslovio oganj čime je započela služba svijetla. Potom je na uskrsnu svijeću utisnuo simbole Uskrslog Krista i zapalio je na ognju nakon čega je đakon, zaustavljajući se na tri mjesta u hodu od ulaza prema oltaru, zapjevao „Svjetlo Kristovo“ pokazujući svijeću vjernicima koji su s nje zapalili svoje svijeće. Potom je đakon otpjevao drevni Hvalospjev uskrsnoj svijeći odnosno „Kristu Uskrslom, povratniku od mrtvih, koji svijetli svakom čovjeku te živi i kraljuje u vjeke vjekova“.

Nakon službe riječi kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed u kojoj je istaknuo da je uskrsna liturgija bdijenja osobito bogata simbolima koji žele pokazati sadržaj slavlja. Podsjećajući da je najprije blagoslovio oganj, kazao je da je vatra izvor topline i svjetla dok uskrsna svijeća, koja je zapaljena na vatri, označava uskrslog Krista, svijetlo svijeta.

"U tom svjetlu i mi smo ogrijani božanskom ljubavlju i obasjani svjetlom uskrsloga Krista koji je pobijedio zlo i smrt i osmislio naš život i naše trpljenje. Ova uskrsna svijeća kao da kaže: i u vama je upaljeno svjetlo u sakramentu krštenja", istakao je kardinal Puljić rekavši da u svetoj uskrsnoj noći kao vjernici žele doživjeti svoj identitet.

"Ova uskrsna noć označava nas u našem korijenu, u našem identitetu, u našoj vjeri", riječi su kardinala Puljića koji je kazao da druga simbolika liturgije Uskrsnog bdijenja jest voda koja će biti blagoslovljena i kojom će podijeliti krštenje i kojom će biti blagoslovljeni nazočni vjernici.

"Voda je sredstvo pranja ali i sredstvo života jer bez vode nema života. I to označava ovu noć i ovo bdijenje. Ta voda kao da kaže – u toj vodi smo rođeni, u vodi Krista raspetoga iz čijeg je boka potekla krvi i voda. U njoj smo oprani i u njoj smo rođeni. Ona je simbol života, života vjere, života vjernika", kazao je kardinal Puljić istakavši da u svetoj uskrsnoj noći žele postati svjesni tog božanskog života, života milosti.

 Nakon što je blagoslovio krsni zdenac i pošto su vjernici obnovili krsna obećanja, kardinal Puljić je krstio i krizmao studentice Maju i Sanelu koji su tijekom Mise po prvi put primile i svetu Pričest.

 Ceremonijama je ravnao katedralni ceremonijar mons. mr. Tomo Knežević. Tijekom Mise pjevao je Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak